Tien Nederlandse aandelen met de hoogste (en laagste) adviescijfers
Niemand kan de toekomst voorspellen, ook analisten niet. Zij zijn wel beter geïnformeerd dan de gemiddelde belegger. Analisten laten hun licht schijnen op macro-economische ontwikkelingen en bestuderen naar eer en geweten de gang van zaken binnen beursgenoteerde bedrijven. Hieruit destilleren zij hun verwachtingen en beleggingsopinies. Menig belegger hangt dan ook aan de lippen van analisten.
Bekijk ook het dossier dividendbeleggen
Ook in dit blad maken we ruimte vrij voor de beleggingsopinies van analisten. In de wekelijkse rubriek leggen we over twee pagina’s ons oor te luister. Sommige analisten bieden bijzondere inzichten, andere praten met de markt mee. Het ene jaar schatten zij de koersbewegingen op de aandelenmarkten goed in, dan weer niet. Toch doen ze met zijn allen hun stinkede best om met goede adviezen voor de dag te komen.
Eigenlijk moet je als belegger zelf je huiswerk maken, maar dat is niet iedereen gegeven. Je moet er de kennis en tijd voor hebben. Diepgravende analyses vergen expertise en zijn tijdrovend. Analistenrapporten bieden uitkomst. Ze helpen om de eigen kijk op zaken aan te scherpen.
De meeste beleggers moeten het echter doen zonder de onderbouwing van analisten. Banken zijn niet scheutig met het verspreiden van hun uitgewerkte analyses. Analistenrapporten zijn vaak voorbehouden aan institutionele beleggers en de thuisclientèle. Niettemin: een analistenrapport besluit meestal met een rating of een aanbeveling voor het aandeel.
Bepaalde websites zijn scheutig met de ratings en aanbevelingen van analisten en als belegger koop je liever een aandeel dat overladen wordt met koopadviezen, dan eentje dat grossiert in verkoopaanbevelingen. Als je louter naar het aantal koopadviezen kijkt, dan is een aandeel dat zeven keer de rating ‘kopen’ krijgt beter dan eentje met slechts zes koopadviezen. Maar wat als de eerstgenoemde 14 verkoopadviezen telt en de andere slechts drie?
Cijferlijst en adviescijfers
Op basis van de beleggingsopinies van aandelenanalisten kun je vrij gemakkelijk het gemiddelde beleggingsadvies van aandelen berekenen. Angelsaksische dataleveranciers belonen koopaanbevelingen met vijf punten, houdadviezen met drie punten en verkoopaansporingen met een punt. Vervolgens delen ze de som hiervan door het aantal beleggingsadviezen. Als het gemiddelde cijfer hoger is dan 3,5 dan is het aandeel koopwaardig, tussen de 2,5 en 3,5 mag je het aandeel verder aanhouden en als het adviescijfer lager is dan 2,5 dan luidt het verdict: verkopen.
Bij Quantalytica hanteert men eenzelfde werkwijze, zij het dat het puntenstelsel gelijkenis vertoont met de cijferlijst van ons onderwijs. Het adviescijfer komt overeen met het eindcijfer van je toetsen en schoolexamen. Dit heeft als voordeel dat je in een oogwenk begrijpt wat analisten van een aandeel vinden. Dus in plaats van het eindcijfer te berekenen op basis van het 5-3-1-puntenstelsel, wordt er aan elk koop-, houd- en verkoopadvies 10, 5 dan wel 1 punt(en) toegekend, waarna hiervan het gemiddelde wordt bepaald.
Oogappels van analisten
De lijst met oogappels en verguisde aandelen is opgesteld aan de hand van beleggingsopinies van analisten en is een chronologische weergave van de aandelen met het hoogst eindcijfer. Het aandeel dat bij analisten het meest in het oog springt, is SBM Offshore, direct gevolgd door AMG. Beide bedrijven worden overladen met koopadviezen en tellen geen enkel houdadvies, laat staan een verkoopaanbeveling. Oké, het aandeel ASML grossiert eveneens in koopadviezen, maar het telt ook een paar houdadviezen.
Het aandeel waarover analisten niet of minder te spreken zijn, is Randstad. Ondanks zeven houdadviezen, reikt het eindcijfer niet verder dan 3. Het uitzendbureau telt immers ook zeven verkoopaanbevelingen.
Als je echt wilt weten welke oogappels koopwaardig zijn, werp dan ook een blik op het koersdoel van analisten. Hoe hoger het winstpotentieel, hoe groter de onderwaardering van het aandeel. Grote verschillen tussen het hoogste en laagste koersdoel zijn echter een bron van risico. Hoe groter de spreiding, hoger groter de kans dat het koersdoel niet wordt aangetikt.