Updates

Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Opinie Jaap Barendregt, 27 feb 2015 10:07

Welke kenmerken hebben coco’s?

0 0 Leestijd ongeveer

Net als bij converteerbare obligaties is bij contingent convertibles (coco's) de mogelijkheid ingebouwd van conversie in aandelen. Dat gebeurt bij coco's echter na ongunstige ontwikkelingen bij de uitgevende partij. Toch hebben coco's ook positieve kenmerken voor beleggers.

Financiële instellingen, vooral Europese, zijn op zoek naar risicodragend kapitaal omdat zij in 2019 moeten voldoen aan nieuwe, hogere dekkingsvereisten voor hun activiteiten (Basel 3). De Europese instellingen zijn niet zoals in de VS na de financiële crisis gedwongen geweest hun aandelenvermogen te verhogen. De Europese toezichthouders staan toe dat de instellingen hun risicodragend kapitaal versterken met een instrument dat tussen een obligatie en een aandeel in ligt, de zogeheten contingent convertibles (coco’s), waarbij de houder een groter risico loopt dan de gewone obligatiehouder en een vergelijkbaar of soms zelfs groter risico dan aandeelhouders. Daarmee willen de toezichthouders vooral voorkomen dat de belastingbetaler in de positie komt dat hij opnieuw banken van een faillissement moet redden. Doordat de rentebetaling fiscaal aftrekbaar is, zijn coco’s voor financiële instellingen veelal een goedkoper alternatief voor de emissie van aandelen.

Stap 1

Hoe werken CoCo’s?

De coco’s worden door de toezichthouder als eigen vermogen geaccepteerd doordat zij de houders verplichten onder bepaalde omstandigheden af te zien van bepaalde rechten. Als een emittent bijvoorbeeld niet aan bepaalde dekkingsvereisten voldoet kan hij, hetzij door de toezichthouder hetzij 25-5-2016 10-13-25door in het prospectus opgenomen regels, verplicht worden de couponbetaling tot nader order te staken. Dit is een zogeheten ‘trigger event’ en vormt het ‘contingent’ deel van de lening. Coco’s zijn dan dus ook achtergestelde leningen. Als deze maatregel onvoldoende helpt om het eigen vermogen van de instelling weer op peil te brengen, volgt een volgende stap. Afhankelijk van de regels in het prospectus kan dan worden besloten dat de coco’s worden omgezet in aandelen, of dat de coco’s gedeeltelijk of geheel hun waarde verliezen (afschrijving). Dit is het ‘convertible’ deel van de lening. In het geval van omzetting kan er sprake zijn van een van tevoren bepaalde conversiekoers dan wel een door de dan bestaande marktwaarde bepaalde conversiekoers. In het geval van volledige afschrijving zijn de gevolgen dus erger dan voor de gewone aandeelhouder, die de koers van zijn aandeel door de ongunstige ontwikkelingen bij de emittent ‘slechts’ ernstig ziet kelderen. Om de zaken nog gecompliceerder te maken; er is binnen de coco’s ook nog onderscheid tussen tier 1- en minder risicodragende tier 2-obligaties.

Boekwaarde

Afschrijving op coco’s wanneer de boekwaarde onder een bepaald niveau daalt, geeft het probleem dat het niveau van de boekwaarde afhankelijk is van de gebruikte risicomodellen. Die verschillen per bank en zijn dus onduidelijk. Boekwaardes worden in de regel ook slechts enkele malen per jaar bekendgemaakt.

Aandeelhouders

Conversie van coco’s op basis van de actuele aandelenkoers geeft uiteraard winstverwatering en kan de aandeelhouders prikkelen om een inspanning te doen (bijvoorbeeld met een emissie die kleiner is dan het conversie-effect) om de conversie te voorkomen (zie over coco’s ook BIS Quarterly Review, september 2013, S, Avdjiev, A. Kartasheva en B. Bogdanova).

Stap 2

Wat zijn de voordelen?

Gezien de voorwaarden zijn de risico’s voor de belegger groter dan bij gewone obligaties waarvan de couponbetaling en aflossing in de regel grotere zekerheden kent. De grotere risico’s van het trigger event en van de conversie hebben een renteverhogend effect. Zij vereisen van de kant van de emittent een premie om de geïnteresseerde vermogensverschaffer te lokken. Daarbij geldt dat een conversie bij een hogere solvabiliteit een hogere premie oplevert dan bij een lagere. Want dan zal de conversie eerder optreden. Omdat een afschrijving weer een groter risico inhoudt dan een conversie, geldt voorts dat een afschrijvingscoco een hogere premie (coupon) vereist dan een aandelenconversiecoco. Juist de hoogte van de coupon maakt de coco’s voor beleggers interessant. De economische situatie en het daarop reagerende ECB-beleid hebben tot extreem lage kapitaalmarkttarieven geleid en beleggers zijn daarom op zoek naar beleggingen die een voor hen acceptabele beloning bieden, afgemeten naar het risico dat zij lopen.

Convertible obligaties
Converteerbare obligaties (convertibles) wijken van coco’s af door het verschil in conversievoorwaarden. Bij converteerbare obligaties wordt de obligatie in de regel omgezet in aandelen als een bepaalde, hogere aandelenkoers bereikt is dan bij de emissie van de obligatie. Blijft de koers lager, dan is het een gewone obligatie. Coco’s, althans sommige, worden in aandelen omgezet bij solvabiliteitsproblemen. Dan is de aandelenkoers inmiddels al gezakt. Zie voor een educatie-artikel over converteerbare obligaties de editie van Beleggers Belangen van 23 mei 2014.
Kernvermogen
De Basel 3-regels die in 2019 in werking treden, maar waar de banken zich nu al op voorbereiden, stellen regels voor het risicodragend vermogen. Voor dit vermogen worden drie categorieën onderscheiden: het kernkapitaal tier 1, het additionele tier 1-kapitaal en het tier 2-kapitaal. Tot de eerste categorie behoren de uitgegeven aandelen en de ingehouden winst. In Europa is na de crisis het aandelenkapitaal veelal niet verhoogd en is het risicodragend vermogen gestut door de winsten in te houden in plaats van deze in de vorm van dividend uit te keren.
AT1-coco's
Tot de tweede Baselcategorie behoren de preferente aandelen en AT1-coco’s. Een verplicht Basel 3-kenmerk voor deze coco’s is dat de toezichthouder het recht heeft in te grijpen als hij vreest voor insolventie. Dit gebeurt op een going concern basis, dus op het moment voordat door de toezichthouders bail-in procedures moeten worden gestart waarbij de niet-coco-obligatiehouders moeten bijdragen aan het overeind houden van de uitgevende instelling. Staking van couponbetaling ligt dan onder meer voor de hand. De coco’s moeten eeuwigdurend zijn en tellen mee tot een bepaald percentage van het risicodragend vermogen. Daarboven moet de bank zich anders indekken, bijvoorbeeld met T2-coco’s.
T2-coco's
Tot de derde Baselcategorie behoren de achtergestelde schuld die niet als coco’s kan worden gecategoriseerd en de T2-coco’s. De laatste komen bij eventuele noodmaatregelen na de AT1-coco’s aan bod. Ook zij kennen een mogelijkheid tot ingrijpen van de toezichthouder, maar dat zal pas later gebeuren dan bij de AT1-coco’s. Als de T2-cocohouders moeten gaan assisteren, dan helpt bijvoorbeeld het overslaan van de couponbetaling niet meer; die trigger zit in de regel daarom niet in T2-coco’s. T2-coco’s hoeven niet per se eeuwigdurend te zijn.
Koersontwikkeling
De dalende rentestanden maakten de coco’s in 2014 eerst populair bij beleggers. De BofA Merrill Lynch Coco Index steeg, maar daarna ontstonden twijfels. Bij Espirito Santo viel de solvabiliteit door onregelmatigheden zo ver terug dat coco’s zouden zijn getriggerd als de bank ze had. Ook de stresstest van de ECB inzake de solvabiliteit van banken en de staking van couponbetaling door Erste Group Bank op tier 1- en tier 2-schuld schaadden de populariteit van coco’s.

Stap 3

Wat zijn de risico’s?

Uitgaande van een slechte bedrijfseconomische situatie bij de uitgever van de coco’s, zijn de risico’s feitelijk niet veel groter dan voor aandeelhouders, die dan ook al een flinke koersdaling achter de rug hebben. Er zijn analisten die stellen dat de aanwezigheid van meer risicodragend vermogen de banken zal verleiden tot meer riskant gedrag. Zij hebben een goed argument. Financiële instellingen, vooral de banken, hebben tot nu toe weinig bewustzijn getoond voor de juiste waardering van risico’s in de risico-rendementafweging van hun activiteiten. Daardoor ontstond de financiële crisis van 2007-2009. Verder biedt de conversie of afschrijving geen oplossing voor liquiditeitsproblemen; het geld was immers bij de emissie al van de beleggers ontvangen. Hoewel de risico’s bij coco’s strikt genomen niet groter zijn dan bij aandelen, is de regelgeving rond de coco’s − met de vele varianten aan triggers en conversies/afschrijvingen − voor de Britse toezichtautoriteiten reden geweest om de verkoop van de obligaties aan particulieren te verbieden; alleen institutionele beleggers mogen ze kopen. Ook op het Europese continent zijn afkeurende geluiden gehoord over de emissie voor particulieren. In de praktijk worden ze in eenheden van €100.000 uitgegeven, wat ze minder toegankelijk maakt voor particulieren. Er zijn overigens al wel beleggingshuizen die ze heel toegankelijk in een fonds aanbieden en er zullen binnenkort ook wel ETF’s op de markt komen.

Lees verder in het Dossier Educatie

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ