Updates

Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Opinie Jaap Barendregt, 3 jun 2015 08:25

Hoe werken gedekte obligaties?

0 0 Leestijd ongeveer

Covered bonds kennen een geringe onzekerheid, met bijna geen wanbetaling. De ECB koopt ze tegenwoordig in, in het kader van zijn QE-programma. Asset-backed securities hebben een slechtere naam door hun associatie met de financiële crisis van 2008. Toch koopt de ECB ook deze in.

Stap 1

Onderpand

In Nederland is het principe van onderpand of dekking het meest duidelijk uitgewerkt in de woonhypotheek. De bank verstrekt een lening om een woning te kopen en de woningbezitter, de hypotheekgever, geeft zijn woning als onderpand aan de bank, zodat deze zekerheid (een claim) heeft als de woningbezitter niet aan zijn aflossing- en renteverplichtingen voldoet. Hypotheeknemers of -banken kunnen op hun beurt in de financiële markten leningen uitgeven met de garantie van een portefeuille van activa als onderpand. Dit zijn de zogeheten covered bonds (gedekte obligaties). Het is denkbaar dat ook andere objecten die onderdeel zijn van een lening, zoals boten, als onderpand voor covered bonds worden gebruikt, of zelfs staatsleningen van overheden die dekkingsverplichtingen met elkaar hebben afgesproken. De grotere zekerheid in vergelijking met leningen zonder onderpand, zorgt voor een hogere kredietstatus er houdt in dat de lening een lagere rente (coupon) draagt.

Pandbrief
De pandbrief is de oude
Nederlandse versie van een gedekte obligatie. Hypotheekbanken schreven die uit, met als onderpand hun hypotheken, om nieuwe hypotheken te kunnen financieren.

Stap 2

Mate van zekerheid

De bank die de covered bonds uitgeeft dient die zekerheid te bewaken. Dit kan gebeuren door de bank zelf, via een juridisch aparte organisatie binnen de bank, of door het oprichten van een aparte rechtspersoon die dan ook de covered bonds kan uitgeven. Deze moet de kwaliteit van de portefeuille van activa dan wel zeer frequent (zelfs dagelijks) controleren. Als blijkt dat de kwaliteit van het onderpand is verslechterd, moet er beter onderpand worden aangeboden. Is het onderpand afgelost, dan moet er nieuw onderpand van dezelfde kwaliteit komen.

Hypotheekcrisis
Begin jaren tachtig waren de Nederlandse vastgoedprijzen zo ver gedaald dat de hypotheekbanken ‘nat’ gingen. Zij hadden te hoge hypotheken verstrekt. Bij een reddingsoperatie verdwenen zij vrijwel allemaal.

Op deze controle wordt onafhankelijk toezicht gehouden. Er is bijna nooit sprake geweest van wanbetaling, maar mocht een bank toch insolvabel worden, dan bieden de kwalitatief op peil gebleven portefeuille aan activa en omleiding van de betalingen aan de bank naar een daarvoor apart benoemde trustee, als het ware de garantie dat de rentebetaling en aflossing van de covered-bondlening doorgaan. Het is echter nooit zeker dat de betaling uiteindelijk volledig zal zijn, want jaren na de wanbetaling kan blijken dat de portefeuille toch onvoldoende middelen heeft. In dat geval worden de houders voor het restant gewone schuldeisers van de bank.

Westland-Utrecht
De Tilburgsche Hypotheekbank ging failliet, met licht negatieve gevolgen voor beleggers. De Friesch-Groningsche Hypotheekbank werd geïncorporeerd door Aegon. Westland-Utrecht bestaat nog en is onderdeel van NN Group, dat recent werd afgesplitst van ING.

Stap 3

Meerdere vormen

Bij mortgage backed securities (MBS), ook wel collateral debt obligations (CDO’s) genoemd, heeft de bank geen vergelijkbare verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de portefeuille. De speciaal opgerichte organisatie die de portefeuille in bezit krijgt, het ‘special purpose vehicle’, heeft veel minder bevoegdheden dan bij covered bonds het geval is. Dit betekent dat slechte hypotheken in de portefeuille niet per se worden vervangen door betere. Deze MBS (of in het algemeen ABS, met onder meer autoleningen, creditcardbetalingen en persoonlijke leningen als onderpand) waren een belangrijke oorzaak van de financiële crisis in 2008. Ze bestonden uit een mix van schuld met een hoge en lagere kredietstatus, maar werden soms met een bovengemiddelde kredietstatus ‘bekroond’. Deze dubieuze en intransparante werkwijze leidde tot grote onzekerheid toen er problemen ontstonden binnen het financiële systeem. Als gevolg van de huizencrisis werden de onderpanden minder waard, waardoor instellingen die elkaar krediet hadden gegeven, elkaar ineens niet meer vertrouwden. Het financiële systeem zou zijn stilgevallen als de centrale banken niet gecoördineerd liquiditeiten aan banken beschikbaar hadden gesteld om aan al hun betaalverplichtingen te voldoen.

Asset backed

Woningleningen kunnen doorverkocht worden (securitisatie). In die situatie verkoopt de bank pakketten hypotheken aan derden. Dat kunnen op elkaar lijkende hypotheken zijn, of van elkaar afwijkende. De bank kan daarbij besluiten het risico te blijven accepteren, of het mee te verkopen en alleen de administratie te regelen. Bij die laatste keuze komt ruimte voor nieuwe leningen op de balans vrij.

Special purpose vehicle

Bij asset backed securities verkoopt de bank de hypotheken vaak aan een ‘special purpose vehicle’ waaraan de economische en juridische verplichtingen worden overgedaan. Het werk van deze instelling luistert nauw, want banken blijken er belang bij te hebben gehad om hypotheken van slechte kwaliteit aan ze te verkopen. De hypotheekgever (huiseigenaar) merkt hier weinig van, want hij heeft alleen contact met zijn bank.

Wanbetalingsregels

De Nederlandsche Bank hanteert bij een emissieprogramma van gedekte obligaties de regel dat de covered bond eenvormig moet zijn. Er moet zijn bepaald dat het onderpand wordt verkocht op het moment dat de lening afloopt, ofwel de gedekte obligatie bevat een ‘pass-through-regeling’ waarmee die verkoop kan worden uitgesteld. Een mix van beide is niet toegestaan met het oog op de transparantie.

Pass-through

Deze ‘doorgeef-gedekte obligaties’ (pass-through covered bonds) bieden bescherming als er na wanbetaling onvoldoende middelen in de onderpandportefeuille resteren. Bij het aflopen van de covered-bondlening moet namelijk ook het onderpand verkocht worden, wat problemen geeft als de huizenmarkt niet goed functioneert. Uitstel van verkoop is dan mogelijk als dit van tevoren is vastgesteld bij de emissie.

Conditional pass-through

NIBC heeft in 2013 met de ‘voorwaardelijke doorgeef-gedekte obligatie’ een nieuw instrument ontwikkeld. In plaats van de verplichting van onderpandverkoop binnen een bepaalde termijn (in Nederland meteen bij aflossing bij covered bonds, of na twaalf maanden bij pass-through covered bonds), mag deze worden doorgeschoven, zodat de verkoopopbrengst van het onderpand hoger kan zijn.

ECB, Covered bonds en ABS

De ECB koopt via haar QE-programma voor monetaire verruiming in de markt covered bonds en ABS. De aankoop zou financiële partijen voldoende liquiditeit moeten geven om krediet te verstrekken waardoor de economie sneller (en met meer inflatie) kan gaan groeien. Tot 12 juni 2015 had de ECB voor €90 mrd aan gedekte obligaties en voor €8 mrd aan ABS gekocht. Met deze vraag ondersteunt zij de koersvorming van deze producten.

belbelgraph3jun15

Lees ook: Welke kenmerken hebben coco’s?

Lees verder in het Dossier Educatie

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ