Hoe dek ik mijn valutarisico af?
Buitenlandse valuta’s brengen een risico met zich mee. Is daar bescherming
tegen nodig en zo ja hoeveel en hoe werkt dit dan? Deze vragen willen we hieronder beantwoorden.
Stap 1
Wel of niet beschermen?
Voor een aandelenbelegger is de Nederlandse beurs aan de kleine kant. Er staan weliswaar grofweg honderd bedrijven aan het Damrak genoteerd, met een aantal grote namen daarbij, maar er ontbreekt ook veel. Wie bijvoorbeeld een portefeuille met goede dividendaandelen wil samenstellen, zal tot de conclusie komen dat de keuze in Nederland beperkt is. Daarnaast is een aantal sectoren slecht vertegenwoordigd, denk bijvoorbeeld aan de mijnbouw. Voor dit soort fondsen zijn buitenlandse aandelenmarkten interessant. Maar bij aandelen in landen met een andere valuta dan de euro zorgt de wisselkoers voor een extra element in het rendement. De valutakoers kan en zal het resultaat uitgedrukt in euro’s beïnvloeden.
Een aandeel dat geen euronotering heeft, kent voor een Nederlandse belegger drie factoren die het rendement in euro’s bepalen: het koersrendement, het dividend en de verandering van de valutakoers. Dit laatste element speelt voor een Nederlandse belegger niet bij effecten die genoteerd zijn in euro’s. De wisselkoers is dus een extra rendementsfactor, die niet per definitie negatief is. Als de koers van de buitenlandse valuta in waarde stijgt ten opzichte van de euro, pakt het voor de belegger positief uit. Een belegger die in een euroland woont, heeft uiteindelijk euro’s nodig, of het nu voor dagelijkse uitgaven is of voor een nieuw huis. Vanuit dit oogpunt bekeken is het risico dat beleggen in andere valuta met zich meebrengt niet welkom. Maar niet elke (toekomstige) uitgave is even noodzakelijk. Een belegger die vermogen wil opbouwen voor de langere termijn kan het (extra) valutarisico beter dragen dan iemand die nu van de beleggingsopbrengsten moet leven. Voor die eerste categorie zou een zekere spreiding van de portefeuille over verschillende valuta juist verstandig kunnen zijn. Voor de tweede groep kan het zinvol zijn om valutarisico af te dekken. Het kan ook verstandig zijn om valutarisico’s af te dekken omdat er goede redenen zijn om aan te nemen dat een bepaalde munt in de toekomst zwakker zou kunnen worden. Een voorbeeld is een valuta van een opkomende markt die riskant is vanwege bijvoorbeeld een zwakke financiële positie. Een ander voorbeeld is een land dat willens en wetens de eigen munt in waarde wil laten dalen, iets dat de laatste jaren geen zeldzaamheid is. Japan is met de fors gedaalde yen een helder voorbeeld.
Stap 2
Wat beschermen?
Als eenmaal besloten is om valutarisico af te dekken, volgt vanzelf de vraag: hoeveel? Aandelenkoersen veranderen voortdurend en daarmee verandert ook de waarde van beleggingen in het buitenland. Een investering van $10.000 in Amerikaanse aandelen kan een jaar later bijvoorbeeld $8.000 waard zijn, maar ook $12.000. Als er bescherming is afgesloten tegen het valutarisico ter grootte van de oorspronkelijke $10.000 is er (bij een daling naar $8.000) na een jaar teveel bescherming of juist te weinig ($12.000). De bescherming kan worden aangepast aan de nieuwe situatie. We adviseren van tevoren te beslissen wanneer de bescherming wordt aangepast. Dat kan bijvoorbeeld bij een waardeverandering van 25% of meer, of eenmaal per jaar. We raden af om de bescherming geregeld aan te passen. Koersen veranderen nu eenmaal. Een perfecte bescherming aanhouden is ondoenlijk en kan tot hoge transactiekosten leiden. Sommige brokers dekken het valutarisico automatisch af voor hun klanten. Het is goed om dit van tevoren te weten, zodat er geen dubbele dekking ontstaat.
Stap 3
Hoe beschermen?
Er zijn meerdere manieren om een buitenlandse valutapositie te beschermen. Derivaten zijn een mogelijkheid, maar ideaal vinden we dat niet. Derivaten kennen vaak haken en ogen. Beleggers die er niet mee vertrouwd zijn raden we in het algemeen af om in derivaten te handelen. We denken dat de zogeheten spotmarkt voor valuta het beste instrument is. De spotmarkt is eigenlijk niets anders dan de markt voor cash, alleen gaat het hier om digitaal geld in verschillende valuta. Valuta staan altijd in paren genoteerd, bijvoorbeeld de euro tegenover de Amerikaanse dollar (EUR/USD) of de euro tegenover de Zwitserse frank (EUR/CHF). Een longpositie in zo’n paar betekent een longpositie in de eerstgenoemde valuta en een shortpositie in de tweede. Voor een portefeuille met Amerikaanse aandelen waarvan het dollarrisico afgedekt dient te worden, is dus een longpositie in de EUR/USD nodig. Het risico is namelijk dat de dollar daalt in waarde, waardoor de beleggingen gerekend in euro’s minder waard worden. Als de dollar in waarde daalt tegenover de euro, wil dat zeggen dat de koers van de EUR/USD hoger is geworden. Een longpositie in de EUR/USD geeft dus bescherming tegen een waardedaling van de dollar. Voor andere valuta werkt dit op dezelfde manier.
Lees ook: Hoe bescherm ik mijn portefeuille?