Keerpunt voor gedaalde goudprijs nadert
In 2011 noteerde de goudprijs op $1911 per troy ounce. Momenteel staat hij 45% lager, op $1060. De goudprijs was voor 2011 sterk opgelopen omdat beleggers dachten dat het bijdrukken van geld (in vaktermen ‘quantitative easing’ of QE) in de Verenigde Staten zou zorgen voor een sterke toename van de inflatie. De beleggers hadden het echter mis en de goudprijs zonk in de jaren erna als een baksteen. Centrale bankiers zijn al die tijd blijven zoeken naar manieren om de economie te stimuleren en de inflatie te verhogen, en dat heeft de fundamenten onder de goudprijs sterk verbeterd.
In 2015 kondigen centrale banken tot nu toe 68 stimuleringspakketten aan. Een paar voorbeelden. Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank, verlaagde op 3 december de depositorente tot -0,3%. De Japanse Centrale Bank is geld aan het bijdrukken om op de beurs van Tokio aandelen te kopen. Afgelopen zomer devalueerde China zijn munt. Al deze acties hebben ervoor gezorgd dat de waarde van de nationale munt van de desbetreffende landen is gedaald. Dit maakt goud, dat niet valt bij te maken, aantrekkelijk.
Er is een gerede kans dat de wereldeconomie in 2016 in een recessie terechtkomt. Wat gaan centrale banken dan doen? Gaan zij de geldpersen sneller of langzamer laten draaien dan de huidige $125 mrd per maand? Het huidige beleid, in combinatie met de dalende goudprijs, maakt een belegging in goud voor het eerst in jaren kansrijk.
Een eenvoudige manier om in fysiek goud te beleggen is via de SPDR Gold Shares (ticker: GLD), een ETF die belegt in fysiek goud met $22 mrd onder beheer. De kosten zijn 0,4% per jaar. De koers van de GLD noteert op 10% van de fysieke goudprijs. Deze ETF is genoteerd in dollars, waardoor er een valutarisico is. Dit zien wij echter niet als een probleem. Integendeel. De schulden in de eurozone lopen nog steeds op en Europa heeft een van de actiefste centrale banken. Draghi wil koste wat het kost inflatie veroorzaken om de schulden draagbaar te houden. Wij denken dat hem dit gaat lukken. Het gevolg zal een lagere euro zijn, waardoor de ETF meer waard wordt.