Updates

Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Opinie Jeroen Boogaard, 20 jan 2016 14:04

Staatsobligaties

0 0 Leestijd ongeveer

Veilige staatsobligaties komen dit jaar vooralsnog als de grote winnaars uit de bus. De stevige verliezen op de toonaangevende mondiale aandelenmarkten en de vrije val van de olieprijzen leiden tot een vlucht naar veiligheid. De Amerikaanse tienjaarsrente dook daardoor afgelopen week weer onder de 2%. Ook de Duitse Bunds waren in trek: de ‘yield’ op Duitse tienjaars staatsobligaties daalde op weekbasis met zes basispunten naar 0,51%. Maar ook de periferie in de eurozone lag er goed bij. De Italiaanse tienjaarsrente daalde van 1,56% naar 1,53% en de Spaanse zelfs van 1,78% naar 1,67%. Beleggers lijken daarmee vooruit te lopen op meer verruimende maatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB). Vanwege de verdere daling van de olieprijs zal de inflatie naar verwachting lager uitkomen dan verwacht, zo gaf de ECB te kennen. De inflatiedoelstelling van 2% raakt hierdoor nog verder uit zicht. Ook het fragiele economische herstel in Europa loopt door de afkoelende Chinese economie gevaar. Mogelijk dat de ECB daarom alsnog het huidige opkoopprogramma van obligaties zal vergroten, al bestaat hier binnen het bestuur veel weerstand tegen. Tegen een verdere verlaging van de beleidsrente hebben de ECB-bestuurders overigens minder bezwaar. Maar of dat veel zoden aan de dijk zet, is de vraag. Die rente is immers reeds negatief. De zwakte in de wereldeconomie en verdere daling van de grondstofprijzen hebben uiteraard ook gevolgen voor het beleid van de Amerikaanse centrale bank. Die verhoogde eind vorig jaar voor het eerst sinds lange tijd de rente en de algemene verwachting was dat er dit jaar nog meer stappen zouden volgen. Maar door alle tumult van de laatste tijd is de kans dat de Fed in 2016 nog minstens een keer de rente zal verhogen gedaald naar 69% van 93% aan het begin van het jaar, zo stelde Bloomberg vast op basis van de termijnmarkten. De vraag rijst of de markten niet te pessimistisch zijn. De Amerikaanse arbeidsmarkt staat er immers goed voor en consumenten zijn vol vertrouwen. Dit moet de Amerikaanse economie op een bescheiden groeipad kunnen houden. Wel ziet het ernaar uit dat de rente zowel in de VS als Europa nog geruime tijd op een laag niveau zal blijven.

Veilige staatsobligaties komen dit jaar vooralsnog als de grote winnaars uit de bus. De stevige verliezen op de toonaangevende mondiale aandelenmarkten en de vrije val van de olieprijzen leiden tot een vlucht naar veiligheid. De Amerikaanse tienjaarsrente dook daardoor afgelopen week weer onder de 2%. Ook de Duitse Bunds waren in trek: de ‘yield’ op Duitse tienjaars staatsobligaties daalde op weekbasis met zes basispunten naar 0,51%. Maar ook de periferie in de eurozone lag er goed bij. De Italiaanse tienjaarsrente daalde van 1,56% naar 1,53% en de Spaanse zelfs van 1,78% naar 1,67%. Beleggers lijken daarmee vooruit te lopen op meer verruimende maatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB).

Vanwege de verdere daling van de olieprijs zal de inflatie naar verwachting lager uitkomen dan verwacht, zo gaf de ECB te kennen. De inflatiedoelstelling van 2% raakt hierdoor nog verder uit zicht. Ook het fragiele economische herstel in Europa loopt door de afkoelende Chinese economie gevaar. Mogelijk dat de ECB daarom alsnog het huidige opkoopprogramma van obligaties zal vergroten, al bestaat hier binnen het bestuur veel weerstand tegen. Tegen een verdere verlaging van de beleidsrente hebben de ECB-bestuurders overigens minder bezwaar. Maar of dat veel zoden aan de dijk zet, is de vraag. Die rente is immers reeds negatief.

De zwakte in de wereldeconomie en verdere daling van de grondstofprijzen hebben uiteraard ook gevolgen voor het beleid van de Amerikaanse centrale bank. Die verhoogde eind vorig jaar voor het eerst sinds lange tijd de rente en de algemene verwachting was dat er dit jaar nog meer stappen zouden volgen. Maar door alle tumult van de laatste tijd is de kans dat de Fed in 2016 nog minstens een keer de rente zal verhogen gedaald naar 69% van 93% aan het begin van het jaar, zo stelde Bloomberg vast op basis van de termijnmarkten. De vraag rijst of de markten niet te pessimistisch zijn. De Amerikaanse arbeidsmarkt staat er immers goed voor en consumenten zijn vol vertrouwen. Dit moet de Amerikaanse economie op een bescheiden groeipad kunnen houden. Wel ziet het ernaar uit dat de rente zowel in de VS als Europa nog geruime tijd op een laag niveau zal blijven.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €11,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ