ArcelorMittal in het nauw
Voor beleggers met een lange horizon die het zich kunnen permitteren om enkele jaren te wachten op een herstel van de staalmarkt is dit een mooi instapmoment. Omdat ons advies een horizon heeft van een jaar en het twijfelachtig is of het herstel binnen die tijd voldoende zichtbaar wordt, brengen we vooralsnog geen verandering in het houdadvies.
Prijsdalingen worden voornamelijk veroorzaakt door de enorme overcapaciteit in de Chinese staalindustrieDe rode cijfers worden voor een heel groot deel veroorzaakt door afschrijvingen op de mijnbouwoperaties ($4,8 mrd) en op voorraden ($1,4 mrd) als gevolg van de snelle daling van de ijzererts- en staalprijs. Die prijsdalingen worden voornamelijk veroorzaakt door de enorme overcapaciteit in de Chinese staalindustrie. Om de moeilijke tijd goed door te komen, doet ArcelorMittal er alles aan om de financiële positie te versterken en de kosten te verlagen. Het concern verkoopt een belang van 35% in het Spaanse staalverwerkingsbedrijf Gestamp voor $875 mln aan de Riberas-familie die al het overgrote deel van de aandelen in handen heeft. Daarnaast komt er halverwege het jaar een aandelenuitgifte van circa $3 mrd.
Lees ook: Wereldhave moet bezettingsgraad verbeteren
De besparingsmaatregelen moeten ertoe leiden dat de ebitda bij gelijkblijvende omstandigheden met $1 mrd stijgt ten opzichte van 2015. Rond 2020 moet die verbetering zelfs zijn toegenomen tot meer dan $3 mrd en ArcelorMittal streeft ernaar om dan een vrije kasstroom te hebben van ten minste $2 mrd. De nettoschuldpositie kan door de kapitaalinjectie en de Gestamp-transactie teruglopen richting $10 mrd. Door de zwakke cijfers, het vooruitzicht van een aandelenuitgifte en het ronduit beroerde beursklimaat daalde de koers op vrijdag 5 februari en de daaropvolgende maandag met bijna 14%. De beurswaarde van ArcelorMittal is daarmee gedaald tot minder dan $6 mrd. Intussen zijn er enkele tekenen van verbetering zichtbaar. Het bedrijf voorspelt dat de wereldwijde vraag naar staal met circa 0,5% toeneemt in 2016, na een krimp van 2,2% in 2015.ArcelorMittal heeft een heel lastig vierde kwartaal achter de rug. De omzet van €14,0 mrd lag meer dan 10% lager dan in de voorgaande drie maanden en maar liefst een kwart onder het niveau van een jaar eerder. De ebitda is ten opzichte van het vierde kwartaal van 2014 met bijna 40% gedaald naar $1,1 mrd. Onderaan de streep groeide het verlies van $955 mln naar $6,7 mrd. Hierdoor kwam het verlies over heel 2015 uit op $7,9 mrd.
Prijsdalingen worden voornamelijk veroorzaakt door de enorme overcapaciteit in de Chinese staalindustrie
De rode cijfers worden voor een heel groot deel veroorzaakt door afschrijvingen op de mijnbouwoperaties ($4,8 mrd) en op voorraden ($1,4 mrd) als gevolg van de snelle daling van de ijzererts- en staalprijs. Die prijsdalingen worden voornamelijk veroorzaakt door de enorme overcapaciteit in de Chinese staalindustrie.
Om de moeilijke tijd goed door te komen, doet ArcelorMittal er alles aan om de financiële positie te versterken en de kosten te verlagen. Het concern verkoopt een belang van 35% in het Spaanse staalverwerkingsbedrijf Gestamp voor $875 mln aan de Riberas-familie die al het overgrote deel van de aandelen in handen heeft. Daarnaast komt er halverwege het jaar een aandelenuitgifte van circa $3 mrd.
Lees ook: Wereldhave moet bezettingsgraad verbeteren
De besparingsmaatregelen moeten ertoe leiden dat de ebitda bij gelijkblijvende omstandigheden met $1 mrd stijgt ten opzichte van 2015. Rond 2020 moet die verbetering zelfs zijn toegenomen tot meer dan $3 mrd en ArcelorMittal streeft ernaar om dan een vrije kasstroom te hebben van ten minste $2 mrd. De nettoschuldpositie kan door de kapitaalinjectie en de Gestamp-transactie teruglopen richting $10 mrd.
Door de zwakke cijfers, het vooruitzicht van een aandelenuitgifte en het ronduit beroerde beursklimaat daalde de koers op vrijdag 5 februari en de daaropvolgende maandag met bijna 14%. De beurswaarde van ArcelorMittal is daarmee gedaald tot minder dan $6 mrd.
Intussen zijn er enkele tekenen van verbetering zichtbaar. Het bedrijf voorspelt dat de wereldwijde vraag naar staal met circa 0,5% toeneemt in 2016, na een krimp van 2,2% in 2015.