Goudkoorts slaat toe
De economische groei komt zonder hulp van de centrale banken maar niet op gang. Bedrijven kunnen beleggers tegenwoordig alleen nog verblijden met kosten besparen en eigen aandelen inkopen. En daarnaast zijn de gevolgen van de historisch lage en zelfs negatieve rente volgens experts niet te overzien. Geen wonder dat de geluiden op fora steeds somberder worden. De argwanende belegger vlucht naar vastgoed, grond en edelmetalen. Niet geheel toevallig stijgen de prijzen van deze categorieën de laatste tijd flink. Zo liep de goudprijs dit jaar al op van 1060 naar 1250 dollar. Zilver klom van 13,80 dollar naar 15,50 dollar. Edelmetalen zijn volgens beleggers om verschillende redenen een uitstekende investering voor de lange termijn.
Er verschijnen steeds meer websites waar gouden of zilveren munten gekocht kunnen worden.
Goud en zilver hebben bij particuliere beleggers van oudsher het imago van veilige haven. Pessimisten zien het failliete economische systeem sneuvelen en goud heeft sinds mensenheugenis zijn waarde altijd bewezen. In tijden van onzekerheid zijn het vaak de edelmetalen die in prijs stijgen. Goud wordt daarom ook wel de paniekmeter genoemd. Het koersverloop van edelmetalen is echter veel lastiger te voorspellen dan dat van aandelen. Particuliere beleggers lijken verdeeld over de richting van goudprijs op korte termijn. De één oppert dat een terugval te zien zal zijn en de ander denkt dat de goudprijs in rap tempo verder zal oplopen. Wel zijn forumleden het erover eens dat op de lange termijn de trend opwaarts is en dat oude records uit het jaar 2011 op termijn weer in zicht komen.
Dat de goudkoers lastig te voorspellen is blijkt wel uit de tegenstrijdige meningen erover van verschillende banken. Onlangs stelde ABN Amro zijn verwachting opwaarts bij met de mededeling dat het een goed moment is om goud te kopen. Goldman Sachs verlaagde zijn visie en zegt juist dat beleggers zo snel mogelijk van goud afscheid moeten nemen. Het is overigens niet vreemd dat een bank negatief is over edelmetalen: die heeft immers geen belang bij een stijgende paniekindicator.
Goud op de beurs
Er zijn verschillende manieren om via de beurs in te spelen op de mogelijk stijgende prijs van goud en andere edelmetalen. Via een ETF kan één-op-één meegeprofiteerd worden van een stijging. Een andere manier is het kopen van goudmijnaandelen. Die stijgen vaak mee met een oplopende goudprijs, hoewel het risico van een dergelijke belegging wel een stuk groter is. De opbrengsten van goudmijnen lopen namelijk sterk uiteen.
Fysiek goud
Veel particuliere beleggers geven op fora aan dat ze eerder de voorkeur geven aan andere mogelijkheden die niet via de beurs worden verhandeld. Ten eerste is het mogelijk om fysiek goud te kopen dat mensen thuis in een kluis bewaren. In Nederland lijkt die optie sterk in opkomst te zijn: er verschijnen steeds meer websites waar gouden of zilveren munten gekocht kunnen worden. Het bewaren van goud en zilver is echter niet geheel veilig.
Daarom is er een andere mogelijkheid die aan populariteit wint: het bewaren van goud via een derde partij. Het voordeel is dat u zelf niet het risico loopt het goud kwijt te raken. Op fora worden aanbieders als bitgold.com en moneygold.com genoemd, die groeien als kool. Bij deze partijen kunt u als particulier een rekening openen waarop goud kan worden gekocht, verkocht en gespaard. Ook is het mogelijk via een creditcard van deze rekening producten te betalen. De werking is hetzelfde als bij een normale creditcard, maar in plaats van de euro is nu goud de onderliggende waarde.
Omdat steeds meer particuliere beleggers bang zijn voor het knappen van het huidige economische systeem neemt de populariteit van dit soort alternatieven toe. Het systeem kan worden vergeleken met de bitcoin, hoewel die geen onderliggende waarde heeft. De onderliggende waarde van bitgold, fysiek goud, is al meer dan 5000 jaar in omloop, wat deze vinding kans van slagen geeft als nieuw betaalmiddel. Laten we in elk geval hopen dat de verwachting van de pessimisten niet uitkomt en dat de gangbare valuta’s gewoon hun werk blijven doen.