Brexit kan van alles teweeg brengen
De leiders van de Europese Unie (EU) sloten recent in allerijl een deal in een poging het Verenigd Koninkrijk binnenboord te houden. Veel Britten lijken echter niet onder de indruk van de concessies die zijn uitonderhandeld en bookmakers schatten de kans dat zij op 23 juni voor uittreding uit de unie stemmen op circa 30%. MFS verwacht dat het Britse pond in aanloop naar het referendum het meest liquide valuta-instrument zal zijn waarin de waarschijnlijkheid van een Brits vertrek uit de EU wordt uitgedrukt. Bij een ‘exit’-stem rekent MFS op verzwakking van de Britse munt.
Een Britse stem om uit de EU te stappen zou in ieder geval het begin zijn van een meerjarig proces en een lange periode van onzekerheid.
Beleggers lijken zich echter vooralsnog weinig zorgen te maken, ook al zal de onzekerheid en toenemende marktvolatiliteit tot 23 juni aanhouden. Zeker omdat een Brexit volgens MFS een politieke en financiële doos van Pandora zou kunnen openen. De Amerikaanse vermogensbeheerder vraagt zich af wat er in dat geval bijvoorbeeld gebeurt met de handelsrelatie tussen het VK en de EU en of de unie dan nog wel bestaansrecht heeft. Een Britse stem om uit de EU te stappen zou in ieder geval het begin zijn van een meerjarig proces en een lange periode van onzekerheid. Dit zal terug zijn te zien in de beslissingen over investeringen en kapitaalstromen en effect hebben op de economische vooruitzichten voor de middellange termijn.
MFS stelt dat afgewacht moet worden of de markt een risicopremie zal inbouwen, omdat onduidelijk is in hoeverre een exit de kredietwaardigheid van het VK beïnvloedt. Een duidelijk signaal hiervoor is afgegeven door Moody’s. De kredietbeoordelaar heeft aangegeven een negatieve outlook te koppelen aan de Aa1-rating als de Britten stemmen om de EU te verlaten.
Vooralsnog is onduidelijk of een dergelijke risicopremie gerechtvaardigd is. Een rommelige exit van het VK die afbreuk doet aan de groei en het toch al hoge begrotingstekort vergroot, zal volgens MFS bijdragen aan hogere rendementen op staatsobligaties.