Silver Wheaton
Het bedrijfsmodel is gebaseerd op het gegeven dat het meeste zilver dat gewonnen wordt, een restproduct is van de winning van andere metalen, zoals zink of koper. Mijnbouwers zijn daarbij kapitaalintensieve bedrijven, en het businessmodel van Silver Wheaton biedt ze een waardevolle kapitaalinstroom doordat de zilverproductie van tevoren wordt opgekocht. Deze geldstroom betekent dat de mijnbouwers niet naar een bank hoeven voor investeringskapitaal.
Silver Wheaton verkoopt nnooit de toekomstige leveringen, waardoor elke dollar die de goud- of zilverprijs stijgt, een dollar pure winst is
Inmiddels zijn er 29 mijnen die hun bijproducten verkopen aan Silver Wheaton, en het businessmodel is nog jaren vol te houden. Zo heeft het bedrijf 2,84 miljard ounces zilver gekocht die nog in de grond zitten. Het verwacht in 2019 zilver te kunnen kopen voor $4,55 per ounce en goud voor $402. Omdat het bedrijf alleen zaken doet met mijnen in Zuid-Amerika, Noord-Amerika en Europa, zijn er ook nauwelijks (geo)-politieke risico’s.
De goudprijs is in 2016 opgelopen met 18% en de zilverprijs staat dit jaar 11% hoger. De hefboom zorgt ervoor dat de koers van Silver Wheaton met 37% is gestegen en de koers-winstverwachting is opgelopen tot 34. Deze k/w kan echter snel dalen. Silver Wheaton verkoopt namelijk nooit de toekomstige leveringen, waardoor elke dollar die de goud- of zilverprijs stijgt, een dollar pure winst is.
Er zijn wel risico’s. Zo speelt er een juridische kwestie met de Canadese belastingdienst. Mocht Silver Wheaton de zaak verliezen, dan moet het bedrijf volgens blogger Andrew Walker (Fool.com) $660 mln afdragen. Er staan 403,5 miljoen aandelen uit. Dit betekent een verlies van $1.60 per aandeel. Dit is vervelend, maar het grootste risico met een belegging in Silver Wheaton is dat de zilverprijs weer in elkaar duikt. Wij zijn enthousiast over edelmetalen en daarom durven wij met een hefboom te beleggen in de sector.