Grote schoonmaak
Bij voorjaarsschoonmaak denk je vooral aan kasten uitmesten en matten kloppen, maar ook aandelenindices zoals de AEX of de DAX worden rond deze tijd van het jaar onderworpen aan een grote schoonmaak. Alleen heet dat bij beursbedrijven casu quo indexbeheerders jaarlijkse herziening. In feite doen ze dat alle drie maanden, maar eens in het jaar houdt men de marktwaarde van alle indexaandelen extra goed tegen het licht en onderzoeken ze welke nog passen binnen de indexsamenstelling en welke aandelen daarbuiten wel representatief zouden zijn.
Euronext
Welke aandelen uit de index verdwijnen en welke erin komen maakte beursbedrijf Euronext eerder deze maand al bekend, maar vandaag vindt na de slotbel de herweging plaats en maandagmorgen op 21 maart zijn de nieuwe indexsamenstellingen van kracht. Dat geldt voor zowel voor de Nederlandse indexreeksen, alsook de Belgische, de Franse en de Portugese indexfamilies.
Amsterdam
Omdat de float adjusted (vrij verhandelbare) beurswaarden van Delta Lloyd (circa 1,1 miljard euro) en OCI (ca. 1,4 mrd) niet langer voldoen om een notering in de AEX te behouden, worden ABN Amro (ca. 3,9 mrd) en SBM Offshore (ca. 2,6 mrd) in de hoofdindex opgenomen. Beide fondsen blijven evenwel kleine spelers in de AEX. Het indexgewicht zal tussen de 1,5 en 0,5 procent schommelen. Met een maximale weging van 15 procent blijven Royal Dutch Shell en Unilever evenwel de zwaargewichten van de Amsterdamse hoofdindex.
Het bovenstaande overzicht somt alle indexwijzigingen binnen de AEX, de AEX en de AScX op.
Brussel
In de BEL 20 worden vastgoedbeheerder Befimmo, Delta Lloyd en Volkswagenimporteur D’Ieteren vervangen door Galapagos, ING en luierproducent Ontex. Met Galapagos en ING kleurt de Brusselse sterindex behoorlijk oranje en eens Delhaize omgedoopt is tot Koninklijke Ahold Delhaize vervaagt dankzij de dubbelnotering in Amsterdam de rode kleur van de BEL 20 nog meer. Evenwel Delta Lloyd verliest haar plaats in de BEL 20 niet omdat de beurswaarde te licht wordt bevonden, maar wel omwille van het feit dat door de verkoop van haar Belgische bankpoot het aandeel te weinig rood kleurt.
Het bovenstaande overzicht somt alle indexwijzigingen op van de BEL 20, de BEL Mid en de BEL Small.
Parijs
Neen, er stoten geen Nederlandse aandelen in de CAC 40 door. Maar wat niet is, kan altijd nog komen. Wel neemt bedrijfsrestaurantgroep Sodexo in de Franse sterindex de plaats in van hightechconcern Alstom dat in handen van het Amerikaanse General Electric komt.
Het bovenstaande overzicht somt alle indexwijzigingen op van de CAC 40, de CAC Next 20 (samen vormen zij de CAC Large 60, de CAC Mid 60 en de CAC Small.
Lissabon
De PSI 20 verwelkomt met kurkverwerker Corticeira Amorim, verzekeraar Montepio en houdstermaatschappij Sonae Capital drie nieuwe hoofdaandelen ten koste van mediabedrijf Impresa en bouwbedrijf Teixeira Duarte. De Portugese hoofdindex telt daarmee opnieuw 18 eenheden, het minimumaantal. Het maximumaantal van de PSI 20 is, hoe kan het anders: 20.
Tot zover de aandelenindices van Euronext, nu over naar onze Oosterburen.
Frankfort
Bij de jongste indexherziening van beursbedrijf Deutsche Börse verliest meststoffenproducent en zoutontginner K+S (Kali und Salz) in de DAX zijn felbegeerde indexlidmaatschap aan mediagroep ProSiebenSat.1 Media.
Het bovenstaande overzicht somt alle indexwijzigingen op van de DAX, de MDAX, de SDAX en de TecDAX.
Londen
En in Groot-Brittannië besloot indexbeheerder FTSE Russell om dataverzamelaar en kenniscentrum Informa, dermatoloog Mediclinic International, Supermarktketen WM Morrison en gokbedrijf Paddy Power dat onlangs met Betfair fuseerde in de hoofdindex op te nemen. Een en ander maakt dat vermogensbeheerder Aberdeen Asset Management, Hikma Pharmaceuticals, technologiebedrijf Smiths en sportwinkelketen Sports Direct de Britse hoofdindex moeten verlaten en naar de FTSE 250, naar de Britse midcap-index degraderen.
Het bovenstaande overzicht somt de indexwijzigingen op van de FTSE 100 en de FTSE 250.
Blik op Europa
In Zürich kijkt indexbeheerder STOXX per definitie buiten de landsgrenzen. De facto concurreren zij met de Britse aanbieder van Europese indices FTSE om de heerschappij in Europa, dat even terzijde. In de STOXX Europe 600, dat is de verzamelindex van de 200 belangrijkste large, mid en small-caps, voeren de Zwitserse welgeteld zes indexwijzigingen door. De nieuwkomers zijn de Zweedse vastgoedbeheerder Fabege, de Italiaanse cementmaker Italcementi, de Belgische luierproducent Ontex, het Italiaanse postbedrijf Poste Italiane, het Duitse producent van meetapparatuur Sartorius en Britse aanbieder van betaaloplossingen Worldpay. Daartegenover staan zes exits, te weten: de Britse investeringsmaatschappijen Ashmore en Melrose, het Duitse biotechnologieconcern Morphosys, het Italiaanse offshore bouwbedrijf Saipem, de Noorse offshore-oliedienstverlener Seadrill en Zwitserse fabrikant van dieselmotoren Sulzer.