Recordverlies voor Petrobras
Ondanks het koersherstel dankzij de recente stijging van de olieprijs, blijven de langetermijnvooruitzichten zeer onzeker. De ongekend hoge schuldenlast en de energieprijzen zijn grote risicofactoren. We zien geen enkele reden om ons verkoopadvies te wijzigen.
De rode cijfers worden veroorzaakt door afschrijvingen van in totaal BRL47,7 mrd. Van die afschrijvingen heeft ruim 80% betrekking op energievelden waar het door de lage olieprijs niet langer de moeite loont om olie en aardgas te winnen. Ook boekt Petrobras BRL5,3 mrd af op de Comperj-raffinaderij. De oplevering van die faciliteit vindt waarschijnlijk in 2023 plaats, maar de bouw is de laatste jaren gepaard gegaan met vertragingen, kostenoverschrijdingen en corruptieschandalen.
Schuldreductie cruciaal
Operationeel heeft het bedrijf ook een lastige periode achter de rug. De energieproductie nam met 1% af en de binnenlandse vraag naar olieproducten daalde met 5%. De omzet steeg weliswaar miniem, tot BRL85,1 mrd, maar dat was volledig het gevolg van valuta-effecten. In dollars uitgedrukt namen de inkomsten met de helft af tot $22,1 mrd. De ebitda viel ten opzichte van een jaar eerder met 15% terug tot 17,1 mrd real ($4,4 mrd). Beleggers moeten echter niet te veel waarde hechten aan dat bedrag, aangezien de rentelasten hierin niet worden meegenomen.
Topman Aldemir Bendine maakte bekend dat hij voor $14 mrd aan activiteiten wil verkopen om de financiële positie te versterken.
Juist in het terugbrengen van de schuldenlast en het verlagen van de rentedruk ligt een van de grootste uitdagingen van de onderneming. Door een forse verlaging van het investeringsbudget nam de kaspositie weliswaar toe van BRL44,2 mrd naar BRL97,8 mrd ($27,0 mrd), maar de totale schuld groeide sinds vorig jaar met 40% tot BRL492,8 mrd ($136,0 mrd). Topman Aldemir Bendine maakte bekend dat hij voor $14 mrd aan activiteiten wil verkopen om de financiële positie te versterken. Ook zonder die verkopen heeft het bedrijf volgens hem echter de ruimte om tot eind 2017 aan alle aflossings- en renteverplichtingen te voldoen. Het dividend wordt net als vorig jaar geschrapt en Bendine zoekt naar mogelijkheden om de investeringen nog verder terug te schroeven.
Om structureel meer lucht te krijgen heeft Petrobras hogere energieprijzen nodig. De gemiddelde verkoopprijs van een vat olie is vorig jaar ruimschoots gehalveerd tot $42,16, terwijl aardgas ruim een kwart minder opleverde. Sinds half februari is de beurskoers echter bijna verdubbeld dankzij een herstel van de olieprijs. De toenemende politieke onrust in Brazilië, die zou kunnen leiden tot het aftreden van president Dilma Rousseff en de komst van een meer bedrijfsvriendelijke regering, vormen in toenemende mate een rugwind.
Lees ook: Technische Analyse: Petrobras