Tien potentiële toppers
Tijdens het paasweekend werden op verschillende fora tien aandelen opvallend vaak besproken. Beleggers zien deze aandelen de komende tijd stijgen. Overigens is ook op de beurs de invloed van Johan Cruijff blijvend.
Lucas Bols
Beleggers opperen dat de winstwaarschuwing van Lucas Bols een kans voor grootaandeelhouder Nolet is om het drankenconcern tegen een gunstige prijs van de beurs te halen. Op de korte termijn staan de resultaten van Lucas Bols onder druk, maar op de langere termijn blijven de vooruitzichten volgens het bestuur onverminderd goed. Het zou beleggers dus niets verbazen wanneer er bij verdere koerszwakte opeens een persbericht verschijnt waarin een overnamebod wordt aangekondigd.
Kardan
Een flinke tegenvaller voor beleggers waren de jaarcijfers die Kardan vorige week bekendmaakte. Het nettoverlies van 22,9 miljoen euro was beneden alle verwachting. De koersdaling van 30% lijkt erop te duiden dat beleggers vrezen voor het voortbestaan van Kardan. Een week geleden werd CEO Shouky Oren de laan uit gestuurd en beleggers begrijpen nu waarom dat besluit werd genomen. Het aandeel is nog maar 13 cent waard en nu voor speculanten een mooie speelbal.
NSI
CEO Johan Buijs stapt op bij NSI en dat zorgt voor speculatie in het aandeel. Een nieuwe topman zal er volgens beleggers voor willen zorgen dat de onderwaardering uit het aandeel verdwijnt. Daarnaast is Hans Meijer aangesteld als commissaris bij NSI. Meijer is vertegenwoordiger van Icemap, een grootaandeelhouder van NSI. Beleggers zijn het er over eens dat de komende tijd grote veranderingen plaats kunnen vinden bij NSI. Niet voor niets is er veel handel in het aandeel en lijken institutionele beleggers de waarde omhoog te stuwen.
Advies van ING over Nieuwe Steen
Euronav
Nog steeds is er verbazing over de lage koerswaardering voor Euronav. Binnenkort wordt er gestemd over het dividend en op basis van bekende cijfers zal het dividendpercentage ongeveer 15% bedragen. De markt houdt er sterk rekening mee dat de tarieven voor olieopslag binnenkort hard zullen zakken, waardoor de enorme winsten onder druk gaan staan. Het management van Euronav spreekt dit echter tegen en mede daardoor besluiten veel particuliere beleggers de aandelen te kopen.
Porceleyne Fles
Of het met de economie nu goed of slecht gaat, de producten van Porceleyne Fles zullen altijd in trek blijven. En dat blijkt ook uit de jaarcijfers die het bedrijf vorige week bekendmaakte. Die vallen beleggers alleszins mee. De slotkoers van 9,01 euro is daarom een uitstekend niveau om de aandelen op te pikken. Vorig jaar gaf het bestuur van Porceleyne Fles aan dat in de huidige grootte van het bedrijf een beursnotering meer geld kost dan oplevert. Beleggers sluiten niet uit dat het bedrijf geld zal ophalen om overnames te financieren, hoewel een beursexit veel logischer is.
Fugro
Beleggers wachten op de uitspraak van het hoger beroep dat Boskalis heeft aangespannen vanwege het opheffen van de beschermingswal rond Fugro. Er is geen tijdstip waarop de uitspraak wordt verwacht, maar de markt houdt er rekening mee dat de rechter op elk moment een oordeel kan vellen. Mocht Boskalis winnen, dan zou het op korte termijn een bod kunnen doen op Fugro.
Esperite
Mysterieus is de koers van stamcelbedrijf Esperite, die de laatste tijd sterk in beweging is. Is dit een shuffle of spelen er zaken achter de schermen ? Beleggers zijn boos over de slechte informatievoorziening van het bedrijf. Zo duurde het lang tot er duidelijkheid was over de publicatiedatum van de jaarcijfers. Na enkele mailtjes van forumleden aan het bestuur van Esperite werd de website aangepast. De cijfers zullen op 21 april bekend zijn, zo is nu eindelijk duidelijk.
Akzo Nobel
Waar Evonik eerst zijn pijlen had gericht op DSM, zo is het nu gefixeerd op Akzo Nobel. Er gaan geruchten dat Evonik interesse heeft in de speciaal-chemiedivisie van Akzo Nobel. Een bod kan weleens snel komen, omdat Evonik dit nog voor de aandeelhoudersvergadering van 18 mei bekend wil maken. Beleggers houden de komende weken goed in de gaten, want de ontwikkelingen zullen de koers van Akzo Nobel vast en zeker doen stijgen.
Brunel
Hoewel het Brunel bedrijfsmatig niet voor de wind gaat, is het aandeel wel gewild bij beleggers. Brunel kondigde onlangs aan vele honderden banen te schrappen. CEO Van Barneveld heeft aandeelhouderswaarde hoog in het vaandel staan, en dat spreekt beleggers uiteraard aan. Brunel keert een superdividend uit van 1,50 euro, wat neerkomt op 8,8% dividendrendement. En volgens marktkenners zou het niets verbazen als Brunel volgend jaar met weer zo’n superdividend komt.
Ajax
Het overlijden van clubicoon Johan Cruijff zorgde voor een bijzonder tafereel in het koersverloop. Er werden telkens op de kop af 14 aandelen verhandeld. De invloed van Johan Cruijff is blijvend, zo blijkt ook uit andere zaken. De Amsterdam Arena zal naar alle waarschijnlijkheid naar hem worden vernoemd. En beleggers zouden niet raar opkijken als Ajax de beursnotering beëindigt. Johan Cruijff was namelijk een fel tegenstander van de komst van Ajax op de beurs. Ajax moet winnen op het veld, niet op de beurs. Maar da’s logisch.
Lees ook: Industrie 4.0 of Internet 3.0?