Pimco stelt een nieuwe norm
Pimco heeft zijn verwachting voor de reële wereldwijde economische groei in 2016 met een kwart procentpunt verlaagd tot 2-2,5%. De vermogensbeheerder verwacht dat de vertraging van de economische groei in 2016 zal doorzetten. In 2014 bedroeg de wereldwijde economische groei nog 2,8%, in 2015 was dat 2,6%. Positief is volgens Pimco dat onder meer de aandelenmarkten en olieprijzen sinds hun dieptepunt halverwege februari een herstel hebben laten zien, geholpen door onder meer een stabielere yuan en tekenen dat de ECB en BOJ terugkomen van hun idee om negatieve rentes door te voeren. Pimco stelt echter dat het zwakkere economisch momentum aan het einde van 2015 en begin 2016 (ook al was dit slechts tijdelijk) betekent dat de economische groei en inflatie in 2016 waarschijnlijk aan de onderkant van de bandbreedte komt die de vermogensbeheerder in december afgaf voor de grote economieën.
Centrale banken blijven dan ook, net als China en grondstoffen, de belangrijkste factoren die van invloed zijn op de vooruitzichten voor de financiële markten en de reële economie.
Pimco spreekt in dit kader van de ‘New Normal’, oftewel de nieuwe norm. Deze wordt gekarakteriseerd door zowel een zwakke potentiële productie en een gebrek aan vraag, met als gevolg hoge schuldniveaus en een grote behoefte om geld te besparen in plaats van te investeren. Dit zal volgens de vermogensbeheerder niet alleen voor de langere termijn (drie tot vijf jaar) leiden tot de nodige tegenwind voor de groei, maar ook op de korte termijn (zes tot twaalf maanden). Het onderstreept Pimco’s verwachtingen dat centrale banken lage rentetarieven zullen blijven hanteren en de vermogensbeheerder verwacht mede daarom dat de Federal Reserve dit jaar niet drie keer, maar slechts twee of zelfs één keer de rente zal verhogen. Dit komt voort uit de gedachte dat het monetaire beleid van centrale banken onderling niet teveel uiteen kan lopen, om te voorkomen dat bijvoorbeeld de Amerikaanse dollar stijgt maar tegelijkertijd de Chinese yuan daalt. Centrale banken blijven volgens de vermogensbeheerder dan ook, net als China en grondstoffen, de belangrijkste factoren die van invloed zijn op de vooruitzichten voor de financiële markten en de reële economie. De kans op een recessie in de komende zes tot twaalf maanden in de Verenigde Staten of in de wereldeconomie acht Pimco echter nog steeds klein, zeker in vergelijking met waar de waarderingen op de aandelen- en bedrijfsobligatiemarkten op duiden.
Lees ook: ABN AMRO filosofeert over helikoptergeld