Beurs & Economie: Inktzwart scenario
Hoewel het cijferseizoen pas volgende week op gang komt, hebben analisten bepaald niet tot het laatste moment gewacht met het aanpassen van hun winsttaxaties. Al in februari werden de winstverwachtingen flink verlaagd, zo blijkt uit onderzoek van Andrew Lapthorne, kwantitatief strateeg bij Société Générale (SG). Analisten zijn met name negatief over de winstontwikkeling van bedrijven uit de eurozone en het Verenigd Koninkrijk. De winstverwachtingen zijn zelfs zo ver teruggeschroefd dat op basis van deze cijfers de winst per aandeel van bedrijven uit de eurozone en het Verenigd Koninkrijk lager zal liggen dan tien jaar geleden, stelt de SG-strateeg.
Ondanks de druk op de winst per aandeel, is het dividend per aandeel van de bedrijven uit de MSCI Europe Index de afgelopen jaren wel degelijk gestegen
De zwakke winstontwikkeling van Europese bedrijven is zeker niet nieuw. Al jarenlang presteren Europese bedrijven heel erg matig in vergelijking met andere delen van de ontwikkelde wereld. Vanaf 2012 daalt de gemiddelde winst per aandeel van de bedrijven uit de MSCI Europe Index vrijwel onafgebroken, zo constateert ook Morgan Stanley. Hoewel de winstmalaise zich in de gehele Europese aandelenmarkt voordoet, zijn er volgens Morgan Stanley wel duidelijke verschillen tussen sectoren. De broker onderzocht hoe ver de winst per aandeel per Europese sector verwijderd is van het hoogste niveau van de afgelopen tien jaar. Het zal geen verrassing zijn dat de sector Energie hier het hoogste scoort. In deze sector ligt de winst per aandeel ruim 80% onder het hoogste niveau van de afgelopen tien jaar. Ook in de sector Basismaterialen is het verval groot, daar is het verschil een kleine 70%. Bij financials, telecom- en nutsbedrijven is de daling van de winstgevendheid eveneens aanzienlijk.
Voortdurende stijging
Ondanks de druk op de winst per aandeel, is het dividend per aandeel van de bedrijven uit de MSCI Europe Index de afgelopen jaren wel degelijk gestegen. Dat betekent dus dat het deel van de winst dat als dividend wordt uitgekeerd – ook wel de pay-out ratio genoemd – de afgelopen jaren vrijwel voortdurend is gestegen. Dat roept de vraag op in hoeverre de dividenden van Europese bedrijven houdbaar zijn. In sectoren als Mijnbouw en Olie & Gas zijn de dividenden soms al flink gekort of zelfs helemaal geschrapt. Uit een onderzoek van ETF-aanbieder Source onder 77 institutionele beleggers blijkt dat een kleine 64% van hen verwacht dat het dividend van Europese bedrijven dit jaar gelijk blijft of zal dalen.
Er bestaan instrumenten waarmee nauwkeurig ingeschat kan worden hoe beleggers de houdbaarheid van het dividend beoordelen. Sinds 2008 zijn namelijk dividendfutures voor de EuroStoxx50 Index verhandelbaar. Het dividend van de aandelen uit de EuroStoxx50 wordt gewogen – Total, Bayer, AB Indev en Sanofi hebben de hoogste weging – en dat levert een indexstand op. Op basis van de uitstaande futures kan het door beleggers in deze futures verwachte verloop van dividend worden afgelezen. Daaruit komt een inktzwart scenario naar voren. De dividendfutures geven namelijk een daling van het gemiddeld, gewogen dividend van de bedrijven uit de EuroStoxx50 Index voor zowel 2017 als 2018 aan. Op basis van het koersniveau van de futures wordt een dividenddaling van 12% ten opzichte van het niveau van 2016 verwacht. Aandelenanalisten zijn echter veel positiever. De analistenverwachtingen van het dividend voor 2017 en 2018 leiden tot een 16,5% hoger dividend in 2018 ten opzichte van 2016. De dividendfutures lijken wat te pessimistisch, maar op de dividendstijgingen die door analisten worden verwacht zouden wij zeker ook niet willen rekenen.
Lees ook: Beurs & Economie: Verkeerde wissel