Strategie Buffett lastig te kopiëren
Een van de pijlers onder de succesvolle beleggingsstrategie van Warren Buffett is dat hij investeert in ondernemingen met een duurzaam concurrentievoordeel. Volgens de superbelegger gaat het om bedrijven die een ‘economische gracht’ om zich heen hebben die concurrenten op afstand houdt. Ze profiteren vaak van kostenvoordelen dankzij hun schaalgrootte of toegang tot goedkope grondstoffen. Maar de slotgracht kan ook bestaan uit een ijzersterk merk, unieke licenties of hoge overstapkosten voor klanten. Beleggen in deze bedrijven kan zeer lucratief zijn, zo bewijst Buffett.
De US Wide Moat ETF van Van Eck speelt hierop in. Deze fysieke tracker volgt een onderliggende gelijkgewogen index van Morningstar. De index bestaat uit de 20 meest aantrekkelijk gewaardeerde Amerikaanse bedrijven met een duurzaam concurrentievoordeel volgens de analisten van Morningstar. Het ‘discounted cashflow’ model geldt als waarderingsmaatstaf. Over hoe het proces verder tot stand komt, laat Morningstar niets los. De index is begin 2007 gelanceerd en kent tot eind vorig jaar een enorme outperformance (124,2%) vergeleken met de S&P500 (71,3%). De ETF is echter pas vier jaar geleden op de markt gebracht en gaat sindsdien vrijwel gelijk op met de S&P500.
Transactiekosten
De teleurstellende prestatie kan aan de markt liggen. Biotech en technologie deden het vorig jaar bijvoorbeeld erg goed en daar richt de ETF zich niet zozeer op. Maar ook de transactiekosten spelen waarschijnlijk een rol. De index wordt namelijk elk kwartaal gewijzigd en dat brengt voor de tracker nogal wat transacties met zich mee. Zo moesten laatst zestien van de twintig aandelen plaatsmaken voor nieuwe namen, omdat ze in de ogen van Morningstar te duur werden of hun concurrentievoordeel (in het geval van IBM en Qualcomm) verloren. De actieve handelsstrategie kan op de lange termijn wel eens ten koste gaan van het rendement en strookt ook niet met de lange beleggingshorizon van Warren Buffett. Wie de strategie van Buffett wil volgen, kan deze ETF daarom beter links laten liggen.
Lees ook: Sterkere winstgroei Europese bedrijven