Defensieve portefeuille: Technologie transformeert van offensief naar defensief
Bekijk hier de Defensieve portefeuille
Lees ook: Technische Analyse Apple Column: Waar tekent u voor? De 5 tips van Karel MercxTechnologie is niet meer weg te denken uit ons leven. Het gevolg is dat grote technologiebedrijven aan het veranderen zijn van offensieve naar defensieve bedrijven. In het jaar 2000 was internet pas net begonnen. Hierdoor konden nieuwe spelers met een goed idee snel marktaandeel winnen. Het internet bestaat ruim 20 jaar. De winnaars zijn zo groot geworden, dat het bijna onmogelijk is om de gevestigde orde met een goed idee te verslaan. Internet heeft het leven van iedereen veranderd en daardoor zijn de grootste bedrijven in de S&P500 allemaal technologiebedrijven. De drie grootste zijn: Apple (beurswaarde $592 mrd), Google ($525 mrd) en Microsoft ($446 mrd).
Microsoft zit al jaren in de defensieve portefeuille, maar de beheerders zitten eraan te denken om meer aandelen van technologiebedrijven in de portefeuille op te nemen. De kans is groot dat het eerste aandeel dat wij zullen gaan opnemen Apple is.
Wij hebben drie redenen waarom wij denken dat Apple geen speculatieve belegging meer is, maar een defensieve. De eerste reden is dat de koers-winstverhouding van Apple in het afgelopen jaar is gedaald van 18 naar 12. Dit zijn waarderingen die bij een defensieve belegging horen.
De tweede reden is dat Apple in 2012 is begonnen met het betalen van dividend. Apple laat bovendien elk jaar het dividend met een procent of tien groeien. Dit beleid is nog heel lang vol te houden. Apple is immers een geldmachine. In het afgelopen kwartaal steeg de cashpositie van $206 naar $216 mrd. De schuldenpositie daalde van $65 naar $63 mrd.
De derde reden is dat Apple bezig is met het inkopen van eigen aandelen. Dit betekent dat een aandeelhouder die blijft zitten voor de lange termijn een steeds groter gedeelte van het bedrijf in bezit krijgt.
Het inkopen van eigen aandelen, het groeiende dividend en de toenemende cashpositie zijn de redenen dat Apple terecht is gekomen op onze kooplijst. Voordat wij beginnen met kopen willen wij eerst dat de aandelenkoers van Apple er sterker bij komt te liggen.
Op een koers van $110 komt het 40-weeks gemiddelde samen met de dalende weerstandslijn over de recente toppen. Zolang deze twee factoren de koers van Apple naar beneden drukken blijven wij wachten op een aantrekkelijker instapmoment.
Apple staat op onze kooplijst en u hoort van ons wanneer wij tot aankoop overgaan.
Betreffende de rendementen. Dinsdag sloot de defensieve portefeuille voor het eerst in 2016 met een positief jaarrendement: +0,09%. Het totaalrendement sinds de start in 2011 is 21,68%.
Bekijk hier de Defensieve portefeuille
Lees ook:
Technische Analyse Apple
Column: Waar tekent u voor?
De 5 tips van Karel Mercx