Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Opinie Ivan Snurer, 29 apr 2016 13:04

Advieswijzigingen uitgelicht

0 0 Leestijd ongeveer

De maand mei staat voor de deur. Tijd voor de maandelijkse terugblik met opmerkelijke en soms wel erg tegenstrijdige advieswijzigingen, zoals bij ArcelorMittal en Fugro. April was ook een maand waarin de analisten van SNS Securities zich opvallend actief toonden.

Analisten voorzien hun beleggingsopinies van koersdoelen. Ondubbelzinnige adviezen als ‘kopen’ en ‘verkopen’ moeten hierdoor nog meer tot de verbeelding van beleggers spreken. Dubbele advieswijzigingen waarbij de beleggingsopinie en het koersdoel in dezelfde richting worden aangepast, getuigen van convictie. Het overzicht voert naast dubbele advieswijzigingen ook initiële adviezen op en beleggingsopinies waarvan het koersdoel met 20 procent of meer naar boven of naar beneden werd aangepast.

Altice
Bryan, Garnier & Co maakte op maandag 11 april bekend dat het voortaan de kabelaar volgt. Het initiële beleggingsadvies luidt Buy en 16,30 euro is het koersdoel. Volgens de Britse investeringsbank zijn de zorgen over de Franse telecommarkt overtrokken en worden de kansen in Portugal en in de Verenigde Staten onderschat.

Bekijk de detailpagina van Altice

Arcadis
SNS Securities verpaste op vrijdag 22 april het ingenieursbureau een dubbele adviesverlaging. De Nederlandse broker verlaagde het advies van Buy naar Hold en roomde het koersdoel van 20 euro met 30 procent af naar 14 euro. Met de dubbele adviesverlaging neemt SNS het zekere voor het onzekere ten aanzien de politieke situatie in Brazilië en problemen in de Verenigde Staten.

DeGroof Petercam verhoogde weliswaar op donderdag 28 april het advies van ‘verkopen’ naar ‘houden’, maar verlaagde daarbij het koersdoel van 17 naar 15 euro. De Belgische bank reageert hiermee op de teleurstellende kwartaalresultaten van Arcadis en is bevreesd voor nieuwe onthullingen over onrechtmatige activiteiten in Brazilië.

ArcelorMittal
Goldman Sachs verleende de staalreus op dinsdag 12 april een dubbele adviesverhoging waarbij het beleggingsadvies van Neutral naar Buy ging en het koersdoel met 80 procent werd opgetrokken van 3,00 naar 5,40 euro. De Amerikaanse zakenbank stelt enerzijds dat na de desinvesteringen en de secundaire emissie de balans van ArcelorMittal minder risicovol dan voorheen is. En anderzijds dat in de komende kwartalen de stijgende staalprijzen in de bedrijfscijfers van de staalreus zullen doorsijpelen.

Credit Suisse kende ArcelorMittal een dag later eveneens een dubbele upgrade toe. De Zwitserse zakenbank verhoogde het advies van Neutral naar Buy en het koersdoel ging van 6,00 naar 7,50 dollar. Met andere woorden de lat gaat van 5,40 euro naar 6,70 euro, een stijging van 24,1 procent. De aanbodzijde blijft een punt van zorg, maar de oplopende prijzen voor staal en ijzererts en het cyclische herstel boezemt vertrouwen in dat het niet om een seizoensmatige opleving gaat.

J.P.Morgan verlaagde op maandag 18 april het beleggingsadvies van Neutral naar Underweight, maar trok daarbij het koersdoel van 3,90 euro op naar 4,30 euro. Hoewel de staalprijzen dit jaar sterk gestegen zijn, zullen volgens de Amerikaanse zakenbank structurele problemen zoals de vertragende vraag vanuit China en de mondiale overcapaciteit voorlopig voor ArcelorMittal niet verdwijnen.

Jefferies verhoogde op woensdag 20 april het beleggingsadvies van Hold naar Buy en trok daarbij het koersdoel van 4,00 euro met maar liefst 56,3 procent op naar 6,25 euro. De Amerikaanse zakenbank gaat ervanuit dat het staalconcern aardig zal kunnen profiteren van de wereldwijde vraag naar staal en de verdere herstructureringen en desinvesteringen.

BESI
Kepler Cheuvreux gaf het chipbedrijf op woensdag 13 april een dubbele upgrade. Het advies van BE Semiconductor Industries gaat van Houden naar Kopen en het koersdoel gaat van 18 naar 26,50 euro, een verhoging van 47,2 procent. De Franse zakenbank gelooft dat het Duivense bedrijf via TSMC zal profiteren van het succes van de volgende generatie iPhones van Apple, die wellicht in september op de markt zullen komen.

Bekijk de detailpagina van Besi

Binck
SNS Securities verkocht op maandag 25 april de beleggersbank een dubbele adviesverlaging omdat de cijfers over het eerste kwartaal erg tegenvielen. Het beleggingsadvies gaat bij de Nederlandse broker van kopen naar houden en het koersdoel van 10,50 euro wordt met 38,1 procent geknot tot 6,50 euro. De kwartaalcijfers tonen aan dat BinckBank aan marktaandeel verliest, terwijl concurrenten als ComDirect, DeGiro en Lynx juist wel groei laten zien.

Boskalis
ING Research verhoogde op woensdag 6 april het advies de baggeraar van Hold naar Buy, maar verlaagde daarbij wel het koersdoel van 45 euro naar 38 euro. Op zich is men bij de Nederlandse bank niet ontevreden over de gang van zaken bij Boskalis, maar de huidige malaise in de olie- en gasindustrie temperen de winsttaxaties met als gevolg een lager koersdoel.

Delta Lloyd
Kepler Cheuvreux verlaagde op dinsdag 12 april het koersdoel van 10,08 naar 4,50 euro, maar hield wel vast aan het houdadvies. De forse koersdoelverlaging volgt op de claimemissie waardoor een verwatering van ongeveer 50 procent optrad. De Franse zakenbank is er evenwel van overtuigd dat Delta Lloyd haar dividend van 29 eurocent per aandeel zal handhaven.

Euronext
Barclays verzorgt sinds dinsdag 26 april de opvolging van Euronext. De Britse zakenbank geeft het beursbedrijf een initieel koopadvies mee met een koersdoel van 44 euro. Volgens Barclays is het aandeel ten opzichte van sectorgenoten ondergewaardeerd en is de huidige waardering van Euronext een mooi instapmoment.

Fugro
SNS Securities zette de bodemonderzoeker op vrijdag 15 april op kopen en verhoogde daarbij het koersdoel met ruim 70 procent. De Nederlandse broker verhoogde het advies van Hold naar Buy en het koersdoel van 14 naar 24 euro. De motivatie in een notendop: Fugro heeft aangetoond dat het in staat is om te gaan met sterke tegenwind en tegen de tijd dat de olieprijs hersteld is het bedrijf een gefocuste onderneming met sterke marktposities.

Bekijk de detailpagina van Fugro

ABN Amro gaf Fugro op maandag 18 april een dubbele downgrade. Dé bank wijzigde het houdadvies in ‘verkopen’ en veranderde het koersdoel van 18 euro in 17 euro. Volgens ABN Amro is Fugro goed bezig, maar de zwakke eindmarkten blijven een probleem en bijkomende kostenbesparingen zijn niet uitgesloten.

KBC Securities voerde op maandag 25 april bij de bodemonderzoeker eveneens een dubbele advieswijziging door. De Belgische broker verlaagde in aanloop naar de kwartaalcijfers het beleggingsadvies van kopen naar houden, maar trok het koersdoel van 18 euro op naar 20 euro.

IMCD
Goldman Sachs en Kepler Cheuvreux zetten op maandag 4 april allebei het fonds van houden naar kopen, maar waar de Amerikaanse zakenbank het koersdoel van 40 euro met 1 euro naar 39 euro terugschroefde, legde men bij de Franse zakenbank de lat van 35 euro juist 2 euro hoger op 37 euro. Beide banken vinden de distributeur van speciale chemische producten en voedingsingrediënten aantrekkelijk gewaardeerd.

KPN
Berenberg beloonde op maandag 18 april het telecombedrijf met een dubbele upgrade. De Duitse zakenbank verhoogde het beleggingsadvies van houden naar kopen en het koersdoel van 3 euro werd met 30 procent verhoogd naar 3,90 euro. Bij Berenberg zijn ze zeer te spreken over de commerciële ontwikkelingen in de afgelopen kwartalen en de kostenbesparingen die KPN recent doorvoerde.

Philips
S&P Capital verhoogde op maandag 25 april zowel haar beleggingsopinie alsook het koersdoel van het technologieconcern. Het advies gaat van Sell naar Hold en het koersdoel van 20 euro wordt met 30 procent opgetrokken en gaat naar 26 euro. De facto is de dubbele adviesverhoging een beloning van de Amerikaanse researchprovider omdat de marges van Philips sinds het eerste kwartaal van 2015 verbeteren.

Bekijk de detailpagina van Philips

Refresco
J.P.Morgan gaf de bottelaar op donderdag 14 april een dubbele upgrade. De Amerikaanse zakenbank verhoogde de beleggingsopinie van Refresco Gerber van Neutral naar Overweight en hoogde het koersdoel van 15,50 euro met 2,10 euro op tot 17,60 euro. Het aandeel is ten opzichte van sectorgenoten goedkoop te noemen en de eerste materiële overname, te weten de acquisitie van de Limburgse drankenverpakker DIS, zet de deur open naar meer overnames én naar een breder productassortiment.

Unibail
Barclays hervatte op woensdag 6 april de opvolging van de Franse vastgoedbeheerder. De Britse zakenbank komt aanzetten met een initieel verkoopadvies en bijbehorend koersdoel van 220 euro. Normaal gesproken is Unibail-Rodamco voor beleggers die in Europese beursgenoteerd vastgoed willen investeren de gouden standaard, maar op dit moment zijn de aandelen stevig aan de prijs.

Unilever
ING Research kende op dinsdag 5 april het Brits-Nederlandse concern een dubbele upgrade toe, waarbij het beleggingsadvies van Hold naar Buy ging en het koersdoel steeg van 40 naar 47 euro. Bij de Nederlandse bank is men ervan overtuigd dat de kostenbesparingen die Unilever momenteel doorvoert meer winst zullen opleveren dan algemeen gedacht.

Vopak
KBC Securities verhoogde op vrijdag 15 april het koersdoel voor het tankopslagbedrijf met meer dan 20 procent, met 22,9 procent om precies te zijn. Weliswaar hield de Belgische broker vast aan zijn houdadvies, maar het koersdoel van 35 euro ging omhoog naar 43 euro, omdat ondanks de gunstige marktomstandigheden en bezettingsgraad voor Vopak de vooruitzichten op de lange termijn positiever zijn geworden.

ING Research kende op donderdag 28 april Vopak eveneens een dubbele upgrade toe. Het beleggingsadvies ging van Hold naar Buy en het koersdoel van 37,50 euro werd met 40 procent opgetrokken naar 52,50 euro. Een en ander gebeurde naar aanleiding van recent gepubliceerde kwartaalcijfers waaruit naar voren komt dat het tankopslagbedrijf door de lage olieprijs en bescheiden investeringsbehoefte de wind in de rug heeft.

Toelichting
De Engelstalige begrippen Accumulate, Outperform(er) en Overweight kunnen worden geïnterpreteerd als (Buy) kopen. Equalweight, Inline, Neutral en Sector Perform als (Hold) houden. Reduce, Underperform(er) en Underweight als (Sell) verkopen.

Ook gratis toegankelijk: De 4G-strategie

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.