Drie redenen waarom aandelen stijgen
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Bekijk ook de vorige video over de Defensieve portefeuille
Lees hier meer over de Defensieve portefeuille
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
In een eerdere video over de defensieve beleggingsportefeuille heb ik verteld dat aandelen duur zijn. In deze tweede video ga ik vertellen hoe dat gekomen is. De oorzaak is dat meerdere centrale banken de rente kunstmatig naar beneden hebben gebracht. De lage rente zorgt voor extra economische activiteit: er kunnen immers steeds meer bedrijven overleven.
Een voorbeeld hoe dit werkt. Een bedrijf is op het randje gefinancierd en staat op omvallen. Het rentetarief is op dat moment 5%. De rente daalt naar 4% en een gedeelte van de leningen loopt af. Op nieuwe leningen liggen de rentebetalingen een kwart lager. De rente daalt verder naar 3%. Er lopen weer leningen af. Op de vervangende lening betaalt het bedrijf inmiddels 40% minder rente. Er gaat minder geld uit het bedrijf, waardoor het bedrijf niet meer op omvallen staat.
De gezonde bedrijven betalen uiteraard ook minder rente voor hun nieuwe leningen. Het gevolg is dat zij meer geld overhouden. Dit geld gebruiken voor extra investeringen is vaak geen optie. Er vallen minder bedrijven om en het gevolg is overcapaciteit.
Bedrijven zetten hun overtollige reserves vaak in voor het inkopen van eigen aandelen. Dit stuwt de aandelenkoersen. Die koersen waren al omhoog gegaan doordat de dalende rente de winsten stuwt. En nog een derde factor drijft de koersen op: spaarders zijn de lage rente beu; zij stoppen met sparen en gaan beleggen.
In de derde video over de defensieve portefeuille ga ik vertellen hoe wij investeren in het huidige klimaat.
Bekijk ook de vorige video over de Defensieve portefeuille