Clinton of Trump? Van groot beleggersbelang
De Amerikaanse kiezers kunnen zich op dinsdag 8 november uitspreken over wie de nieuwe president van de Verenigde Staten wordt. Bij de Republikeinen komt vastgoedmagnaat Donald Trump als winnaar van de primaries en caucuses (voorverkiezingen) uit de bus. Bij de Democraten maakt de voormalige First Lady van de Verenigde Staten en oud-minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton een grote kans om in de laatste week van juli op de partijconventie te worden genomineerd als presidentskandidaat. Haar voorsprong op senator Bernie Sanders lijkt dermate groot dat Amerikaanse politieke waarnemers zeggen the primaries have past their point of no return, dat de voorverkiezingen zijn een gelopen race.
Als Hillary Clinton als First Lady van de Verenigde Staten de daad bij haar woorden voegt, dan zal de Democrate drastisch bij een aantal financiële instellingen ingrijpen
En hoewel de presidentsverkiezingen pas over een half jaar plaatsvinden, verdient het toch de aanbeveling om nu al stil te staan bij de politieke kleur van de kandidaten. Wall Street gedijt niet alleen beter onder het bewind van een Democraat, ook het beursrendement van bedrijven die de Amerikaanse regering als klant hangt in grote mate af van de partijsignatuur van de president. Vergeet niet dat de overheidsuitgaven zo’n 20 procent uitmaken van het bruto binnenlands product en dat zittende presidenten hun beleid met overheidsinvesteringen en consumptie kracht bijzetten.
Dus naar gelang wie er president wordt, profiteren andere bedrijven van de overheidsuitgaven. Om te weten welke, moet u een blik werpen op de campagnes van de presidentskandidaten.
Als Donald Trump het presidentschap naar zich toetrekt, dan is dat slecht nieuws voor multinationals. De Republikein liet duidelijk merken dat hij vindt dat Amerika te veel bad deals (slechte internationale handelsverdragen) met voorop China en de rest van de wereld sluit. Volgens het toonaangevende tijdschrift The Economist is het niet ondenkbaar dat zijn politieke beleid ontaard in een handelsoorlog waarbij de importheffing op Chinese goederen zal oplopen tot wel 45 procent. De grootste leeddrager is natuurlijk de Amerikaanse consument, maar ook bedrijven als Apple en General Motors zullen eronder lijden daar zij hun productie naar China hebben verlegd.
Daartegenover staat dat de wapenindustrie blij zal zijn met de aanstelling van Donald Trump als president. Hij is een felle voorstander van het vrije wapenbezit, dat in de praktijk gepaard gaat met een hogere criminaliteit, wat op zijn beurt goed nieuws voor de exploitanten van penitentiaire instellingen waarvan een aantal zoals Corrections Corp of America in de Verenigde Staten beursgenoteerd zijn. Impliciet past bij de trotse houding van de Republikein ook een sterke defensie, waarbij bedrijven als Lockheed Martin en L-3 Communications welbeschouwd de hofleveranciers van de Amerikaanse strijdmachten zijn.
Als Hillary Clinton als First Lady van de Verenigde Staten de daad bij haar woorden voegt, dan zal de Democrate drastisch bij een aantal financiële instellingen ingrijpen. Het is haar een doorn in het oog dat partijen als Goldman Sachs en J.P.Morgan de status genieten van systeembank, terwijl de veroorzakers van financiële crises veelal zakenbanken zijn.
Van oudsher zijn Democraten ook voorstander van hogere belastingen voor de rijken en lage voor de minder bedeelden. En door de interne concurrentie met Bernie Sanders komt dit onderwerp nadrukkelijk ter sprake, maar dan wel in de aanpak van fiscale vluchtroutes. Hillary Clinton wil de opbrengst ervan gebruiken om arbeiders en de middenklasse belastingtechnisch te ontlasten. Zij is op de koop toe vóór de invoering van een minimum uurloon, wat vooral ten goede komt aan het legioen ongeschoolde arbeiders. Onder Hillary Clinton gaan de Amerikanen minder belasting betalen en zullen zij meer geld overhouden om bij Wal-Mart boodschappen te doen of een leuke tas van Michael Kors te kopen. Daarmee is echter niet gezegd dat de fiscale opbrengsten integraal naar de burger gaan. In een aantal staten zijn de wegen, scholen en ziekenhuizen dringend toe aan vernieuwing. Als Hillary Clinton de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten wordt, dan maakt zij 275 miljard dollar vrij voor infrastructuur, wat op zijn beurt goed nieuws is voor bedrijven als Caterpillar, Martin Marietta Materials en Dr Horton.
Lees ook: Beleggen zoals Buffett, maar dan beter