Snurer blikt vooruit: dividend, maar dan anders
Het zijn geen makkelijke tijden voor spaarders. Eigenlijk zijn de huidige rentestanden boter aan de galg, voor eenieder die vermogen wilt opbouwen of die van de rente moeten leven. Zij die meer rendement willen, moeten wel hogere risico’s voor lief nemen en gaan beleggen.
Er zijn verschillende redenen waarom u in aandelen en aanverwante producten zou moeten beleggen. Meestal doe je dat met een bepaald doel (kleinkind, grote droom, aflossing hypotheek) voor ogen, waarbij u met uw geld een hoger rendement nastreeft dan de rente bij klassieke spaarvormen, maar zelf vermogen opbouwen wordt steeds belangrijker.
Vindt u aandelenbeleggingen die tot de sector biotechnologie horen te riskant, doe dan mezzo-mezzo
Ik kan niet in uw portemonnee kijken, maar voor hen die louter van hun vermogen moeten of willen leven, er bestaat een vuistregel die zegt dat je in een jaar nooit meer dan vier procent van je kapitaal mag onttrekken, anders houd je het geen 30 jaar vol. Maar ja, dat was voordat er sprake was van historisch lage rentevoeten zoals we ze nu kennen. En neen, het is geen ijzeren wet, want de vuistregel is bedoeld voor 65-plussers die op hun vermogen interen omdat zij totaal geen pensioen ontvangen.
Wel nu, als u vermogen wilt opbouwen, investeer dan voor de helft aandelen(beleggingen) waarbij het dividend wordt herbelegd, want dan profiteer je optimaal van het effect van de samengestelde opbrengst. Doe dat bij voorkeur met kwaliteitsaandelen zoals de dividendaristocraten. Met andere helft koop je groeiaandelen, maar niet eender welke en zeker geen individuele aandelen! Wel een indexfonds of een ETF dat zich optrekt aan aandelen die tot de sector biotechnologie horen, over het hoe en waarom daarover later meer.
Echter, als je nu of binnenkort van je aandelen moet leven, dan kun je beter je vermogen verdelen over 1) aandelen met een hoog dividend, omdat je dan meteen verzekerd bent van inkomen, 2) kwaliteitsaandelen waarvan het dividend met regelmaat groeit (tot hoog dividend) en 3) biotechnologie.
Zoals gezegd, kan in niet in uw portemonnee kijken en dat wil ik ook niet. Als u niet van meet af aan over een (extra) inkomen hoeft te beschikken, dan past een verdeelsleutel van bijvoorbeeld een derde. Bent u echter meteen op het dividend aangewezen, dan kun je en mag je meer middelen allokeren naar biotechnologie. Vindt u aandelenbeleggingen die tot de sector biotechnologie horen te riskant, doe dan mezzo-mezzo. Weet echter dat de doelstelling van biotechnologie is om het vermogen verder uit te bouwen en na verloop ervan te gebruiken als aanvullend dividend, door telkens plukjes aandelen te verkopen.
Waar komt die fascinatie voor biotechnologie vandaan? Waarom geen indexfondsen of ETF’s met aandelen van 3D-printers of Robotica? Het antwoord is simpel: de technologie verandert dermate snel dat lucratieve trends almaar korter duren. Kijk maar naar internet, zonnepanelen, windenergie. Beleggers die er vroeg bij zijn geweest, waren spekkopers, maar de massa die de sector ontdekte toen zij populair was, kocht veelal te laat.
En wees gewaarschuwd dat gebeurt ook bij biotechnologie. Het grote verschil met de andere sectoren is dat zij zichzelf blijft verder ontwikkelen. Er zijn niet alleen tal van levensbedreigende kwalen waarvoor er nog geen passende medicamenten bestaan, er worden immer nog nieuwe ziektes ontdekt en dan is er daarnaast de wens om tot op hoge leeftijd vitaal te blijven, want de mens streeft al duizenden jaren naar de eeuwige jeugd. Dat laatste is wel een punt van zorg voor pensioenfondsen en zorgverzekeraars, maar dat is een ander verhaal. Een en ander maakt wel dat de sector altijd bovenop komt.