Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Exxon Mobil

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wolters Kluwer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Exxon Mobil

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wolters Kluwer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Opinie Karel Mercx, 10 mei 2016 16:03

Zwitserland heeft geld teveel

0 0 Leestijd ongeveer

Nils Smedegaard Andersen, ceo van 's werelds grootste zeevervoerder Maersk, waarschuwde deze week over de gevolgen van een negatieve rente voor de scheepsvaartindustrie. Banken houden bedrijven die vroeger omgevallen zouden zijn nu in leven. Hierdoor is er minder consolidatie in de scheepvaart, meer overcapaciteit en goed gedrag wordt niet beloond met toename van het marktaandeel. Dit schaadt volgens Andersen op de lange termijn  de economie. Hij wijst er ook op dat politici niet bezig zijn met hervormingen, waardoor er geen eind in zicht is van het extreme beleid van meerdere centrale banken. De negatieve rente in combinatie met de geldpers doet sommige beleggers twijfelen over de waarde van het geld op de lange termijn. Zij verhuizen een gedeelte van hun vermogen richting veilige havens zoals Zwitserland. Het Alpenland zit hier niet op te wachten. Het brengt de prijs van de eigen munt omhoog en veroorzaakt daarmee deflatie. De Zwitsers gebruiken de geldpers om de munt niet te laten stijgen. De balans van de centrale bank van Zwitserland is daardoor al jaren sterk aan het toenemen. Een groot gedeelte van de op deze manier gecreëerde franken wordt omgewisseld voor buitenlandse valuta. Dit voorkomt dat de frank te ver stijgt. Op de balans van de Zwitserse centrale bank valt te lezen dat zij 2611 verschillende aandelenposities heeft gekocht. Hieruit is interessante informatie te halen. De Zwitsers hebben bijvoorbeeld grote posities in aandelen Facebook, Microsoft en Apple, maar niet in Google. De totale aandelenpositie bedraagt CHF57 mrd. Ter vergelijking: de totale balans van de Zwitserse centrale bank is CHF646 mrd. Lees ook: Drie redenen waarom aandelen stijgen Geld verdienen zonder risico Technologie transformeert van offensief naar defensief

Nils Smedegaard Andersen, ceo van ‘s werelds grootste zeevervoerder Maersk, waarschuwde deze week over de gevolgen van een negatieve rente voor de scheepsvaartindustrie. Banken houden bedrijven die vroeger omgevallen zouden zijn nu in leven. Hierdoor is er minder consolidatie in de scheepvaart, meer overcapaciteit en goed gedrag wordt niet beloond met toename van het marktaandeel. Dit schaadt volgens Andersen op de lange termijn  de economie. Hij wijst er ook op dat politici niet bezig zijn met hervormingen, waardoor er geen eind in zicht is van het extreme beleid van meerdere centrale banken. De negatieve rente in combinatie met de geldpers doet sommige beleggers twijfelen over de waarde van het geld op de lange termijn. Zij verhuizen een gedeelte van hun vermogen richting veilige havens zoals Zwitserland. Het Alpenland zit hier niet op te wachten. Het brengt de prijs van de eigen munt omhoog en veroorzaakt daarmee deflatie. De Zwitsers gebruiken de geldpers om de munt niet te laten stijgen. De balans van de centrale bank van Zwitserland is daardoor al jaren sterk aan het toenemen.

Een groot gedeelte van de op deze manier gecreëerde franken wordt omgewisseld voor buitenlandse valuta. Dit voorkomt dat de frank te ver stijgt. Op de balans van de Zwitserse centrale bank valt te lezen dat zij 2611 verschillende aandelenposities heeft gekocht. Hieruit is interessante informatie te halen.

De Zwitsers hebben bijvoorbeeld grote posities in aandelen Facebook, Microsoft en Apple, maar niet in Google. De totale aandelenpositie bedraagt CHF57 mrd. Ter vergelijking: de totale balans van de Zwitserse centrale bank is CHF646 mrd.

Lees ook:

Drie redenen waarom aandelen stijgen
Geld verdienen zonder risico
Technologie transformeert van offensief naar defensief

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €11,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ