Renteverhouding staatsobligaties weer wat logischer
Lees ook: Duits handelsoverschot naar recordniveau
De afgelopen week waren er bij staatsobligaties twee opvallende gebeurtenissen. De eerste betreft Griekenland. Hoewel maandag geen overeenstemming werd bereikt over een vervolg op het probleem van de Griekse staatsschuld en economische situatie, leek toch de algemene mening te bestaan dat een oplossing in de maak is. Het is niet duidelijk waarop die opinie gebaseerd is. In de eerste plaats is er toch wel enige haast. Griekenland moet in de zomer weer schuld aflossen. Bovendien is juni een maand van belangrijke volksraadplegingen.
In het VK beslissen de burgers over een Brexit en in Spanje moeten nieuwe verkiezingen de vastgelopen onderhandelingen over de formatie van een nieuwe regering oplossen. Daar komt nog bij dat besluiten van de Griekse regering nog niet betekenen dat er uitvoering aan wordt gegeven; papier is geduldig. Onder de Europese crediteuren lijkt ook onenigheid te bestaan over de rol die het IMF moet spelen. Het IMF wil kwijtschelding van schuld voordat het weer financieel bijspringt. Duitsland wil het IMF erbij houden, al is het alleen al omdat dit een objectieve beoordelaar van (de effecten van) het beleid van de Griekse regering oplevert. Maar Duitsland lijkt op dit moment zelfs tegen schuldverlichting te zijn. Verlichting kan onder meer worden gerealiseerd door de termijn van de Griekse schuld te verlengen en de rente op de schuld te verlagen. Wellicht is dit de reden dat de financiële markten zo mild op (het ontbreken van) de besluitvorming reageerden. Duitsland lijkt wat schuldverlichting betreft geïsoleerd te staan en die verlichting komt er dan dus waarschijnlijk wel. De tienjaarsrente op Griekse staatsschuld daalde in ieder geval fors (zie grafiek).
Ten tweede; Portugal kreeg toch een investment-gradestatus van ten minste één van de ratingbureau. Daardoor mag de ECB Portugese schuld blijven kopen in het kader van haar economische steunprogramma’s. Het tienjaarsrenteniveau van Portugal bleef relatief hoog (zie grafiek), net als overigens dat van Italië en Spanje. Voor Nederland en Duitsland daalde de rente. Er zijn nu dus weer logischer renteverhoudingen.
2016 is een redelijk jaar voor staatsobligaties uit het Eurogebied, met een rendement van 2,8% (Bloomberg).
Lees ook: Duits handelsoverschot naar recordniveau