Redelijke cijfers Merck niet beloond
Wij passen onze winsttaxatie voor 2016 (van $3,75) niet opwaarts aan, deze lag begin dit jaar al boven het marktgemiddelde. Met een k/w van 14,3 en een dividendrendement van bijna 3,5% is Merck aantrekkelijk gewaardeerd en ons advies blijft dan ook ‘kopen’.
De Amerikaanse farmaceut Merck zag de omzet over het eerste kwartaal met 1% dalen tot $9,3 mrd. Deze daling kwam echter volledig voor rekening van negatieve valuta-effecten. Tegen constante wisselkoersen nam de omzet van Merck namelijk met 3% toe. De winst per aandeel steeg met 5% tot $0,89. De farmaceut stelde zowel de prognose voor de omzet als de winst per aandeel voor heel 2016 opwaarts bij. De bandbreedte van de verwachte omzet werd opgetrokken van $38,7-40,2 mrd tot $39-40,2 mrd en voor de winst per aandeel van $3,60-3,75 tot $3,65-3,77. Ondanks de positieve bijstelling van de financiële doelen verloor het aandeel Merck ruim 3% in twee dagen tijd.
Opdivo kreeg als eerste toegang tot de markt voor patiënten die al zonder succes chemotherapie hebben ondergaan
Dat had twee redenen. Om te beginnen was de opwaartse aanpassing niet erg indrukwekkend, eerder teleurstellend zelfs. Het midden van de bandbreedte van de door Merck afgegeven omzetverwachting steeg namelijk met $150 mln tot $39,6 mrd. In de toelichting op de bijgestelde prognose gaf de farmaceut aan uit te gaan van een negatief valuta-effect van 2% voor 2016. In februari baseerde Merck zijn omzetprognose nog op een negatief valuta-effect van 3%. Aangezien Merck afgelopen jaar een omzet van een kleine $40 mrd behaalde, leidt alleen al een vermindering van het negatieve valuta-effect met één procentpunt tot een opwaartse aanpassing van de omzetverwachting van een kleine $400 mln (1% van $40 mrd). Merck stelde de omzetprognoses echter met slechts $150 mln opwaarts bij. Dat betekent dat de farmaceut ergens anders de omzetverwachting met zo’n $250 mln heeft verlaagd. Tijdens de toelichting op de eerstekwartaalcijfers gaf financieel topman Rob Davis aan dat Merck last heeft van sneller dan verwachte generieke concurrentie voor Nasonex, een middel tegen ontsteking van het neusslijmvlies dat vorig jaar een omzet van $858 mln behaalde.
De tweede reden dat de opwaartse bijstelling van omzet- en winstprognose zo lauw ontvangen werd, heeft mogelijk te maken met de vrees van beleggers voor de overnamedrift van Merck. Topman Kenneth Frazier heeft het meermaals gehad over ‘aanvullende overnames’. Frazier is niet uit op mammoetovernames, maar sluit acquisities van de omvang van Cubist – dat eind 2014 voor $9,5 mrd werd ingelijfd – of zelfs nog iets groter niet uit.
Commerciële toepassing
Toch zien de langetermijnperspectieven van Merck er bepaald niet slecht uit. De farmaceut bracht met Zepatier een nieuw middel tegen hepatitis C op de markt, met een verwachte omzet van $650 mln dit jaar. Ook gaat Merck uit van aanhoudende groei van Januvia, een diabetes-medicijn met een omzet van liefst $1,4 mrd in het eerste kwartaal. Het belangrijkste product voor de toekomst van Merck is echter Keytruda. Dit nieuwe generatie oncologiemedicijn – ‘immuno-oncologie’ genoemd – wordt nog vooral tegen huidkanker ingezet en Merck realiseerde er in het eerste kwartaal een omzet van $249 mln mee. De grootste concurrent van Keytruda is Opdivo, een medicijn dat is ontwikkeld door Bristol-Myers Squibb. Longkanker is een belangrijke volgende commerciële toepassing van dit type medicijn. Opdivo kreeg als eerste toegang tot de markt voor patiënten die al zonder succes chemotherapie hebben ondergaan. Merck – en andere farmaceuten – proberen echter goedkeuring te krijgen voor hun immuno-oncologiemiddelen als eerste behandeling. Niet alleen bij longkanker, maar ook bij andere typen kanker. Volgens broker Société Générale onderschatten beleggers hoe sterk de positie van Merck op deze markten kan worden wanneer de nu lopende klinische onderzoeken succesvol zullen zijn. In de tweede helft van dit jaar zal Merck naar verwachting belangrijke testresultaten van Keytruda in de bestrijding van longkanker presenteren.
Lees ook: Technische Analyse Merck