Commentaar: Koopwaardige beursgangers
Lees ook: Commentaar: Tweemaal nuchter blijven over Value8
Royal Reesink, Sif Holding, Forfarmers, Philips Lighting, ASR, Takeaway.com en Basic-Fit. Zeven heel verschillende bedrijven naar aard en omvang, maar met een gemeenschappelijke noemer: ze kregen eerder dit jaar – of krijgen later dit (voor)jaar – een beursnotering aan Euronext Amsterdam.
Nu had Reesink al een notering aan de opgeheven MKB-beurs Alternext. Maar de (aangekondigde) beursgangen van Sif Holding (donderdag 12 mei), Forfarmers (dinsdag 24 mei) en Philips Lighting (vrijdag 27 mei) bieden voor Nederlandse particulieren wel degelijk een fraaie verbreding van het beleggersarsenaal. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de nog niet ingeplande, maar wel waarschijnlijke beursgangen van ASR, Takeaway.com en Basic-Fit.
Alles bij elkaar lijkt het er dus op dat 2016 zeker zo’n grote variatie aan nieuwkomers zal bieden als vorig jaar. Toen was de (her)introductie van ABN Amro op 20 november de achtste keer in 2015 dat een bedrijf de stap naar Beursplein 5 zette, het beste jaar sinds het hoogtepunt van de internethype in 2000. Met het zevental genoemde noteringen dit jaar kunnen we wel stellen dat 2016 eveneens zeer veelbelovend uit de startblokken is gegaan.
Dat zou opnieuw gunstig zijn voor Nederlandse particulieren. In het algemeen vergroot een beursintroductie de keuze voor beleggers om hun geld te investeren en krijgen ze de mogelijkheid om tegen een aantrekkelijke prijs positie te kiezen in de nieuwkomer. Zo vinden wij Forfarmers koopwaardig, en ook SIF zeer interessant, terwijl Philips Lighting afhankelijk van de waardering mogelijk ook kansen biedt.
Toch durven we geen voorschot te nemen op 2016 als geslaagd beursintroductiejaar. Eind 2015 leek wereldwijd het aantal beursgangers al iets af te nemen, en in ieder geval in de VS is dat dit jaar tot nu toe ook uitgekomen. Volgens onderzoeksbureau Dealogic daalde het aantal Amerikaanse beursgangen tot half april van 45 ($9,6 mrd) vorig jaar tot 11 ($1,5mrd) in dezelfde periode dit jaar (-81%). En als het internationale beleggersklimaat afkoelt, heeft dat ook gevolgen voor de introducties in Amsterdam.
Echter, dit jaar tot nu toe mogen Nederlandse particuliere beleggers zich in hun handen knijpen met minstens twee en straks misschien wel vier of vijf koopwaardige beursgangers.