Buffett en Soros bevestigen dat wij goed bezig zijn
Apple
Als eerste was daar deze week Warren Buffett, wiens bedrijf inmiddels een beurswaarde heeft van $346 mrd en hem een privévermogen heeft opgeleverd van $66 mrd. In het eerste kwartaal bleek uit de 13F-melding van Berkshire Hathaway dat Buffett voor $1,1 mrd aan aandelen Apple had gekocht. Wij hebben een aantal weken geleden ook Apple gekocht voor de portefeuille, met als argument dat wij denken dat technologiebedrijven zijn getransformeerd van offensieve naar defensieve bedrijven.
Goud
Een tweede bevestiging dat wij goed bezig zijn kwam van George Soros, één van de beroemdste fondsmanagers. Soros raakte wereldwijd bekend in 1992 toen hij een miljard dollar verdiende doordat hij short ging tegenover het Britse pond, terwijl de Centrale Bank van Engeland zei dat zij koste wat kost de pond zou verdedigen. Succesvolle beleggingen hebben hem een privévermogen opgeleverd van $ 25 mrd.
Soros kocht in het eerste kwartaal voor 128 mln de fysieke goud-ETF GLD. Hij heeft daarnaast een positie van $37 mln in de goudmijn. Wij beleggen sinds het begin van 2016 ook in goud. Goudmijnaandelen vinden wij ook interessant, maar ze zitten niet in onze portefeuille omdat het geen defensieve belegging is.
Wij beleggen sinds het begin van 2016 ook in goud. Goudmijnaandelen vinden wij ook interessant, maar ze zitten niet in onze portefeuille omdat ze geen defensieve belegging zijn. De 13-F melding van Soros liet daarnaast zien dat hij het aantal putopties met als onderliggende waarde de S&P500 heeft verdubbeld van een onderliggende waarde van $205 mln naar $431 mln aan het einde van het eerste kwartaal. Ongedekt putopties schrijven is te offensief voor de portefeuille, maar wij houden wel 38,9% cash aan omdat wij vinden dat aandelenmarkten duur zijn.
De portefeuille staat dit jaar 1,05% in de min, terwijl de AEX 0,28% lager staat. Sinds de start van de portefeuille op 9 november 2011 hebben wij een rendement gehaald van 19,8% ten opzichte van 49,1% voor de AEX.
Dit maakt ons niet ongerust. Het is bekend dat in een bullmarkt in aandelen de defensieve portefeuille een grote achterstand oploopt ten opzichte van een brede aandelenindex. Dit maken wij weer goed wanneer een bearmarkt in aandelen aanbreekt.
Lees ook:
Drie redenen waarom aandelen stijgen
Geld verdienen zonder risico
Defensieve portefeuille: Technologie transformeert van offensief naar defensief