Beurs & Economie: tegen de stroom in
In 2005 verscheen het boek The wisdom of crowds van de Amerikaan James Surowiecki. Het centrale thema van het boek is dat een verzameling van onafhankelijk beslissende individuen betere prognoses kunnen geven dan één individu uit deze groep op eigen kracht zou kunnen. Op de financiële markten bleek de gebundelde denkkracht dit jaar echter niet zo waardevol. Of misschien waren de individuele strategen van banken en brokers toch wat minder onafhankelijke denkers dan Surowiecki in zijn boek als voorwaarde voor een geslaagde gemiddelde prognose had gesteld.
De DXY, een index waarin de dollar tegen zes valuta’s van andere ontwikkelde landen/regio’s wordt afgezet, is dit jaar met meer dan 3% gedaald
Aan het eind van ieder jaar publiceren banken en brokers de verwachtingen voor de verschillende vermogenscategorieën. Zo ook eind vorig jaar. Uit de stapel prognoses viel voor een aantal vermogenscategorieën een redelijk duidelijke consensus op te maken. Binnen het aandelensegment ging de voorkeur van de meeste strategen uit naar de Europese en Japanse aandelenbeurs en waren opkomende markten en de VS aanmerkelijk minder populair. Onder meer Citi, Société Générale (SG) en Credit Suisse waren bepaald niet enthousiast over Amerikaanse aandelen. Zowel Citi als Credit Suisse maakte zich zorgen over de bovengemiddelde hoge winstmarge van het Amerikaanse bedrijfsleven en de hoge waardering van de aandelenmarkt. SG vreesde voor een stijging van de Amerikaanse rente en een nog duurder wordende Amerikaanse dollar. Ook een stijging van de lonen zou negatief zijn voor aandelen in de Verenigde Staten, stelde de broker.
Veel positiever waren de brokers over de Europese en Japanse beurs. Dat enthousiasme was vooral gebaseerd op een verschil in monetair beleid tussen de eurozone en Japan aan de ene en de VS aan de andere kant. Zowel Citi als SG ging uit van meer stimulerende maatregelen van de ECB en de Bank of Japan. Dat zou de euro en de yen verzwakken ten opzichte van de dollar en dat zou weer gunstig zijn voor de zowel de winsten als de beurskoersen van Europese en Japanse bedrijven. Citi, Credit Suisse, SG en Morgan Stanley rekenden dan ook alle op een verdere stijging van de Amerikaanse dollar in 2016. Dat is er echter nog niet van gekomen. De dollarindex DXY, een index waarin de dollar tegen zes valuta’s van andere ontwikkelde landen/regio’s wordt afgezet, is dit jaar met meer dan 3% gedaald. Daardoor is de regionale voorkeur van de brokers voor dit jaar nog geen succes geworden. De S&P500-index presteert dit jaar namelijk beter dan zowel de MSCI Europe als de Japanse Topix-index, zo blijkt uit de grafiek waar de koersen in lokale valuta’s zijn weergegeven. In euro’s doet de S&P500 Index het nog altijd zo’n vier procentpunt beter dan Europese en Japanse aandelen.
Rentemisser
De meest kostbare vergissing dit jaar was echter de voorkeur van de strategen voor Europese banken. In december verhoogde bijvoorbeeld Credit Suisse zijn ‘overwogenpositie’ in Europese banken nog verder. Een van de redenen daarvoor was de door de broker verwachte stijging van de Duitse tienjaarsrente tot 1,2% eind dit jaar. Dit jaar is de lange Duitse rente juist gedaald, van bijna 0,63% tot slechts 0,18%. De eerstekwartaalcijfers van de Europese banken waren bovendien zwak. Alle door SG gevolgde Europese banken lieten een daling van de baten zien in het eerste kwartaal van dit jaar. De banksector is dit jaar dan ook de slechtst presterende van alle negentien door indexaanbieder Stoxx onderscheiden Europese sectoren. De Stoxx Europe 600 Banks Index is dit jaar 15,7% gedaald, tegen 5,1% voor de Stoxx Europe 600 Index. Een pijnlijke koersbeweging voor SG, dat de Europese banksector eind 2015 een ‘must have’ voor dit jaar had genoemd. Een verzachtende omstandigheid is misschien dat de zwakke prestatie van de bankindex is verergerd door de dramatische koersval van de Italiaanse banken. De vijf slechtst presterende aandelen uit de Europese bankindex zijn Italiaanse banken waarvan de koers tussen de 40 en 65% is gedaald.
Contrair aangelegde beleggers die toch nog enig vertrouwen hebben in de prognoses van de brokers voor 2016 weten wat hen te doen staat. Afbouwen van de weging in Amerikaanse aandelen en koers zetten richting Europa – vooral de banksector – en Japan.
Lees ook: Economisch beleid eurozone zet lange rentes onder druk