Rust op financiële markten drukt goudprijs
De (Amerikaanse) slotprijs van $1.234,80 per troy ounce (-1,3%) op dinsdag was het laagste niveau in meer dan een maand. Desondanks staat het edelmetaal nog altijd 15% hoger dan eind vorig jaar.
Door de mogelijkheid dat de Fed de rente eerder verhoogt dan economen verwachten, en door de kracht van de dollar, kan de goudprijs mogelijk wat verder dalen omdat beleggers het voor gezien houden
De prijsschommelingen van de goudprijs zijn voor een groot deel terug te voeren op de mate waarin beleggers in de grondstof positie kiezen om zich te beschermen tegen grillen in andere segmenten van de financiële markten. Met name in het eerste kwartaal was dat veilige-haven-effect op de vraag naar goud goed zichtbaar. Uit cijfers die brancheorganisatie World Gold Council half mei publiceerde, blijkt dat de vraag naar goud als belegging in het eerste kwartaal met 122% toenam tot 617,6 ton. De vraag vanuit ETF’s en vergelijkbare producten verdrievoudigde zelfs tot 363,7 ton. Het eerste kwartaal kenmerkte zich door de vrees dat een felle devaluatie van de yuan tot een toenemende deflatiedruk zou leiden, waardoor de beurskoersen hard onderuit gingen. Inmiddels zijn de financiële markten tot rust gekomen. De Amerikaanse economie en de huizenmarkt ontwikkelen zich zo voorspoedig dat de Fed vorige week zinspeelde op de mogelijkheid om in juni een nieuwe renteverhoging door te voeren. Als de rentestand stijgt, lopen beleggers rente-inkomsten mis als ze vermogen in goud aanhouden in plaats van op een spaarrekening.
Een andere factor die goud de laatste weken tot een wat minder populaire belegging maakt, is de opmars van de dollar. Omdat het edelmetaal – net als veel andere grondstoffen – verhandeld wordt in de Amerikaanse munt, komt de prijs onder druk te staan als de dollar in waarde stijgt. Door de mogelijkheid dat de Fed de rente eerder verhoogt dan economen verwachten, en door de kracht van de dollar, kan de goudprijs mogelijk wat verder dalen omdat beleggers het voor gezien houden.
Daar staat tegenover dat een hele serie ontwikkelingen de spanning op financiële markten weer plotseling kan doen stijgen, zoals een Brexit, Grexit of een nieuwe groeitegenvaller in China. Voorlopig verandert er dan ook niets aan het advies om een klein deel van de beleggingsportefeuille aan te houden in edelmetalen als goud of zilver (waarvan de prijsontwikkeling positief beïnvloed wordt door groeiende industriële vraag).
Lees ook: Herstel olieprijs zet door