10 Britse en Europese bèta’s
Op donderdag 23 juni mogen de Britten uitspreken of ze voor of tegen een Brexit zijn. Economen waarschuwen al maanden dat de uitkomst van de volksraadpleging grote gevolgen heeft voor de Europese economie. Sommige politici vrezen zelfs voor het voortbestaan van de Europese Unie, mocht de Britse bevolking zich daadwerkelijk tegen het lidmaatschap uitspreken. Als Groot-Brittannië uit de Europese Unie stapt dan worden naast Ierland de economieën van België en Nederland het zwaarst getroffen, want als ‘overzeese’ buurlanden doen zij dienst als uitvalsbasis voor de handel met het Europese vasteland.
Mogelijke gevolgen
Omdat een Brexit grote financiële gevolgen kan hebben – een vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie is weliswaar een klap voor de toch al fragiele wereldeconomie, maar is vooral schadelijk voor een groot aantal handelsverdragen en financiële relaties met andere landen – zou je verwachten dat beleggers een grote boog maken om Britse aandelen, of toch tenminste het zekere boven het onzekere verkiezen. Hoe anders is de praktijk. Zoals uit de beursspiegel blijkt, is de FTSE 100 één van de best presterende hoofdindices van Europa en bungelt de DAX onderaan de lijst, Duitsland geldt nochtans als politieke ruggengraat en economische sterkhouder van de Europese Unie.
Verder valt op dat in Londen met name de aandelen met hoge bèta’s dit jaar hoge ogen gooien. Niet alleen outperformen zij hun directe tegenhangers, ze noteren ook hoger dan bij de jaarwisseling, wat niet van de defensieve aandelen kan gezegd worden en dat is opmerkelijk. De beleggingsleer postuleert immers dat in een onzeker economisch klimaat aandelen met lage béta’s de voorkeur verdienen boven hoog volatiele aandelen.
De financiële dwarsdoorsnede van Britse aandelen leert dat het rendement van de FTSE 100 vooral dit jaar een exponent is van de diversiteit in de samenstelling van de index. In tegenstelling tot andere Europese hoofdindices telt de Footsie een verscheidenheid aan olie- en mijnbouwbedrijven. Laat dat nou net de sectoren zijn die tot voor kort, en eigenlijk nog, gebukt gaan onder de prijsdalingen op de internationale oliemarkten en de dalende prijs van grondstoffen.
Aan de andere kant van het Europese aandelenspectrum ziet u daarentegen dat de hoofdindices in Duitsland en Italië slachtoffer zijn van hun eigen indexsamenstelling. De DAX telt relatief veel automobielbedrijven, waaronder ‘softwarespecialist’ Volkswagen, en de MIB een disproportionele hoeveelheid banken, met voorop het noodlijdende Banca Monte dei Paschi di Siena.
Wel of geen Brexit
Naar gelang u verwacht of de uitslag van het Britse referendum een non-event wordt of niet, moet u aandelen met hoge bèta’s hebben of juist niet. Over het algemeen stijgen aandelen met een bèta groter dan 1 bovengemiddeld hard als de markt omhoog gaat en andersom. Deze klassieke vuistregel gaat op dit moment voor de Britse beurs niet op, waar de koersen gedreven worden door de hausse op grondstoffenmarkten.
Zodra er tekenen zijn dat het met de uitslag van de volksraadpleging op 23 juni de verkeerde kant opgaat, dat wil zeggen dat de Britten hun lidmaatschap bij de Europese Unie daadwerkelijk willen beëindigen, zullen beleggers hun posities in de Footsie versneld afbouwen of omruilen naar defensieve aandelen, al dan niet uit de Europese Unie.