Van Roon op dinsdag: overnamefantasieën rond PostNL
PostNL staat volgens beurskenners al een aantal jaar in de etalage. Eind vorig jaar waren er geruchten dat het Britse Royal Mail een overnamepoging zou ondernemen voor 5 euro per aandeel. Nadat die geruchten verstomden, kwam vorige week het bericht dat het Belgische Bpost een overname zou willen doen. Het feit dat er serieuze gesprekken werden gevoerd lijkt erop te duiden dat PostNL zich gewonnen geeft in een consoliderende markt. Beide bedrijven zouden maandagmorgen met een persbericht komen, en daarom ging het merendeel van de beleggers er vanuit dat de deal al beklonken was. Maar de deal ketste onverwachts af.
Belgen bang voor pensioenproblemen
Sindsdien komen er steeds meer details naar buiten. Bpost deed een bod van 5,10 euro, waarvan 30% in cash en 70% in aandelen. Toch is nog steeds niet bekend waarom de gesprekken zijn mislukt. De berichtgeving in de media loopt uiteen, en volgens beleggers kan alleen PostNL zelf alle onduidelijkheid wegnemen.
PostNL wilde volgens marktgeruchten 6,00 euro ontvangen. Dat was Bpost te gortig. Volgens andere geruchten zou PostNL het bod van 5,10 euro juist hebben geaccepteerd, maar vielen de Belgen over de pensioenproblemen die al langer bij PostNL spelen. De Belgen vrezen dat PostNL ook in de toekomst nog grote verliezen zou kunnen lijden vanwege de problemen met het pensioenfonds.
Een optimistische belegger: “Omzet 12 miljoen aandelen op een afgeketste deal. Da’s niet piet particulier die even gaat inslaan op een van oorsprong negatief bericht. Koers is ook groen terwijl je het omgekeerde zou verwachten bij een afgeketste deal. Ik ga mijn reserves aanbreken. Durf de gok wel aan.”
Ongelukkige combinatie
Postdeskundige Rob Jägel liet eerder aan dagblad Trouw weten een mogelijke fusie tussen PostNL en Bpost niet als een positieve ontwikkeling te zien. “Dit kan niet waar zijn. Bpost staat bekend als een star en weinig innovatief bedrijf. De Belgische taalstrijd maakt dat het een besluiteloze organisatie is. Het zou niet goed zijn voor het goed georganiseerde PostNL om daarmee samen te gaan.”
Volgens Jägel is het veel logischer als het Britse Royal Mail of het Franse La Poste PostNL zou overnemen. Voor Royal Mail zou het een uitgelezen kans zijn uit te breiden naar het Europese vasteland. “Bovendien is het een veel innovatiever bedrijf dan Bpost.” Ook La Poste zou een betere fusiepartner zijn dan Bpost. “La Poste is veel meer in beweging en kent de Nederlandse markt al, als eigenaar van pakketbezorger DPD, dat hier al jaren actief is.”
Overnamefantasie blijft
Zowel analisten als particuliere beleggers gaan nog steeds uit van een overname, blijkt uit reacties. Een nieuwe poging van Bpost is niet per definitie uitgesloten, maar nieuwe gegadigden lijken meer kans te maken.
Een belegger op een forum verwees naar eerdere speculaties over overname door Bpost of Royal Mail: “Waar twee honden vechten om een been, gaat de derde er mee heen.” Deutsche Post is afgelopen weekend immers al genoemd als een derde partij die een rol zou kunnen spelen in een eventuele biedingsstrijd.
Daar kan volgens een andere belegger het Franse La Post aan worden toegevoegd: “Ik zie zojuist dat La Post inmiddels ook al wordt betrokken in de speculaties…“
Analist Jos Versteeg verwacht eerder een bod uit de hoek van de koeriersbedrijven. “Misschien komt het van de koeriersmarkt. Daar heb je drie grote spelers. FedEx, dat TNT heeft overgenomen, UPS en DHL, dat eigendom is van Deutsche Post. Daar zit wel toekomst, met alle pakketten. PostNL zet ook in op pakketten, maar kan niet op tegen de grote drie met hun wereldwijde netwerken.”
Rendement van 50%
Daarmee zijn er genoeg kapers op de kust om PostNL van de beurs te halen. Het feit dat de aandelenkoers van PostNL stijgt op basis van de afgeketste deal is een bevestiging van de overnamefantasie die is ontstaan. Vorig jaar zakte de koers van PostNL juist, nadat de overnamegeruchten rond Royal Mail waren verdwenen. Beleggers houden duidelijk rekening met een nieuw bod in een markt die aan het consolideren is. Veel beleggers speculeren op een bod van minimaal 6 euro, blijkt uit forumreacties. Zij verwachten daarmee een rendement van 50% ten opzichte van de huidige aandelenkoers.
Lees ook: Advieswijzigingen uitgelicht