Beleggen zoals Warren Buffett
Gedurende de ruim 50 jaar die Warren Buffett inmiddels aan het roer van Berkshire Hathaway staat heeft hij veel inmiddels legendarische uitspraken over de beurs en beleggen gedaan, onder meer tijdens de drukbezochte jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in Omaha. Veel van Buffett’s uitspraken zijn eigenlijk heel voor de hand liggend en beschrijven de essentie van succesvol beleggen in aandelen op de lange termijn. In de praktijk gebeurt vaak precies het tegenovergestelde. Hieronder kijken we uitgebreid naar vijf bekende uitspraken van de meester.
1. Rule number 1: Never lose money. Rule number 2: Never forget rule number 1.
Een van de meest aangehaalde uitspraken van Warren Buffett. Het is nu eenmaal zo dat hoe meer geld je verliest op de beurs, hoe moeilijker het is om het weer terug te verdienen. Wie simpel gezegd door één verkeerde beleggingsbeslissing 50 procent van zijn geld verliest, zal de volgende keer zijn geld moeten verdubbelen om alleen maar terug te komen op het oorspronkelijke startkapitaal. Op de Nederlandse beurs waren er de afgelopen jaren veel voorbeelden van op het oog prima bedrijven – KPN, Getronics, Imtech – waar beleggers heel veel geld mee hebben verloren. Alles gaat natuurlijk samen met een goede risicospreiding. Stop nooit al je geld in slechts één of enkele aandelen, en zorg ervoor dat je goed je huiswerk doet. Vertrouw dan ook nooit blind op een analist of een tip van een bekende insider, en beleg bij voorkeur nooit meer dan 5 procent van je geld in één enkel aandeel. Ook erg belangrijk in dit verband is, naast een gedegen spreiding, een geleidelijke opbouw, dus met de aankoop gespreid over meerdere periodes. De beurzen kunnen zeer grillig zijn en op korte termijn is de voorspelbaarheid zeer gering. Bouw een aandelenportefeuille bij voorkeur op over meerdere jaren en hanteer een goede spreiding tussen sectoren en beleggingscategorieën.
Warren Buffett | |
2014 | Koers aandeel Berkshire bereikt voor het eerst $200.000. |
1990 | Miljardair dankzij beursgang Berkshire Hathaway. |
1988 | Eerste aankoop aandelen Coca-Cola. |
1965 | Eigenaar textielproducent Berkshire Hathaway. |
1962 | Miljonair dankzij belang in een aantal beleggingsvehikels. |
1951 | Master of science in economics aan de Columbia Business School. |
1930 | Geboren in Omaha, Nebraska (VS). |
2. Our favorite holding period is forever
Warren Buffett is een meester in het selecteren van goede beleggingen voor de zeer lange termijn. Als je aandelen koopt, doe dat dan met het idee deze nooit meer te verkopen. Buffett zei hierover ooit: ‘If you aren’t thinking of owning a stock for ten years, don’t even think about owning it for ten minutes.’ De beurs is op korte termijn zeer onvoorspelbaar en timing is een van de moeilijkste aspecten van beleggen. Wie zoekt naar snelle winsten zal vaak van een koude kermis thuiskomen en riskeert grote verliezen (‘remember rule number 1.’). Wie daarentegen investeert voor de lange termijn in de juiste aandelen, kan met een gerust hart gaan slapen. Buffett is niet uit op snelle winsten en kijkt ver vooruit. Zo bezit hij al sinds 1988 het aandeel Coca-Cola, en verkocht hij nooit één aandeel van dat bedrijf. Zijn nu 400 miljoen aandelen van de frisdrankproducent zijn bijna $17 mrd waard. Bovendien ontvangt Buffett elk jaar een hogere dividenduitkering. Coca-Cola verhoogt zijn dividend al 53 jaar op rij. Hoe langer je beleggingshorizon, hoe groter het uiteindelijke rendement. Zo ging Coca-Cola in 1920 voor $40 naar de beurs. Dat ene aandeel was in 2013 uitgegroeid tot een waarde van liefst $381.000. Wie het dividend had herbelegd, zou zijn $40 zelfs hebben zien groeien tot $11,6 mln (!). Geduld is daarbij een schone zaak. Door het rente-op-rente-effect, ofwel met het verstrijken van de jaren, zal je belegde vermogen uiteindelijk exponentieel groeien. In het geval van Coca-Cola duurde het sinds 1920 ruim 50 jaar voordat het aandeel van $40 inclusief herbelegd dividend een waarde van $100.000 had bereikt. De grens van $1 mln werd minder dan twintig jaar later aangetikt. Om Buffett er nog maar eens bij te halen: ‘Someone is sitting in the shade today because someone planted a tree a long time ago.’
3. It’s better to buy a wonderful company at a fair price than a fair company at a wonderful price.
Wat Buffett hiermee bedoelt, is natuurlijk dat je beter iets meer kunt betalen voor een kwaliteitsaandeel dan dat je op koopjesjacht gaat en daardoor minder sterke bedrijven koopt. Op lange termijn (zie het vorige punt) ben je in de praktijk dan vaak toch minder goed af. In het jaarverslag van 1989 zei Buffett hierover: ‘Time is the friend of the wonderful business, the enemy of the mediocre.’ Niet voor niets investeert Buffett vaak in aandelen die in de periode kort daarvoor al flink gestegen zijn. Buffett omschrijft deze aandelen dan ook als ‘first class businesses’ met een ‘first class management’. Indien een kwalitatief sterk aandeel tegen een eerlijke prijs gekocht kan worden, heeft dat absoluut de voorkeur boven een op het oog veel goedkoper, maar kwalitatief minder sterk aandeel. Aandeelhouders van Imtech, die instapten na een eerste koersdaling, kunnen hier over meepraten.
4. Try to be greedy when others are fearful. And try to be fearful when others are greedy.
Dit is misschien wel de meest relevante en belangrijkste uitspraak van Buffett, die in de praktijk overigens nauwelijks wordt nageleefd. Als de beurzen hard dalen, durft niemand in te stappen, en als er nieuwe records bereikt worden, wil juist iedereen gaan beleggen. De beste momenten om te beginnen met beleggen zijn dan ook wanneer iedereen van zijn aandelen af wil, ofwel ‘buy the dips’! Nieuwe koopkansen op de beurs komen altijd opnieuw langs. Zo was het in maart 2009 op het hoogtepunt van de kredietcrisis een perfect moment om aandelen te kopen, juist toen er veel onzekerheid was en niemand meer wilde beleggen. Ook eind 2011 en zelf onlangs nog in september van dit jaar waren er prima koopkansen.
5. Risk comes from not knowing what you are doing.
Zorg ervoor dat je weet wat je doet en begrijpt hoe iets werkt. Zeker op de beurs. Vooral met afgeleide producten zoals opties en turbo’s verliezen beleggers regelmatig veel geld. Simpelweg omdat de risico’s niet goed worden ingeschat en maar al te vaak de gedachte snel winst te kunnen behalen overheerst. Warren Buffett noemde derivaten ooit ‘weapons of mass destruction’. Dat geldt zeker ook voor particuliere beleggers.
Lees ook: ‘Als student zat ik uren achter elkaar naar koersen te kijken’