Koopkansen in staatsobligaties na uitslag referendum
Toen in de vroege vrijdagochtenduren de uittreders de overhand kregen in de uitslag van het referendum in het VK, schoten de financiële markten in de stand ‘zekerheid’. Bij de obligaties leidde dit tot een beweging naar Duitse en Amerikaanse staatsleningen. De Duitse tienjaarsrente daalde weer tot ver onder 0% (naar -0,11%). De koers van de schuld liep in één klap op van 104 naar 106,50. De andere indicator bij de obligaties, de Amerikaanse tienjaarsstaatsschuld, kende een rentedaling van 1,75 naar 1,49%; de koers in Londen steeg van 98 29/32 naar 101 11/32. Dat is een forse stijging voor een dergelijk liquide staatsobligatie.
De meer risicovolle staatsobligaties uit Zuid-Europa regeerden juist negatief. De Portugese tienjaarsschuld sprong van 3,07 naar 3,46%, de Spaanse van 1,46 naar 1,65%, de Italiaanse van 1,40 naar 1,56% en de Griekse zelfs van 7,66 naar 9,03%.
In lijn met de Duitse en de Amerikaanse tienjaarsrente daalde ook de Britse tienjaarsschuld, van 1,37 naar 1,05%. Twee weken geleden gebeurde dat ook al, toen de peilingen voor het eerst serieus op een Brexit gingen wijzen. De verklaring ligt hier in de vlucht van beleggers uit aandelen naar veiliger beleggingen. Het is de vraag of buitenlandse beleggers in de toekomst de Britse schuld ook als ‘zeer veilig’ blijven zien. De kredietstatus van de Britse staatsschuld zou wel eens verlaagd kunnen worden. Anderzijds moet opgemerkt worden dat toen dit een paar jaar geleden met de Amerikaanse staatsschuld gebeurde, deze door beleggers niet ineens als onveilig werd gezien: de rente erop daalde door.
Later deze vrijdagmorgen was er sprake van een beweging terug. Zo steeg de Duitse tienjaarsrente weer naar -0,07 om 10.00 uur. Dat is dan ook onze verwachting. Het uittredingsproces zal traag gaan en macro-economisch gezien niet tot grote schokken leiden. De economische gevolgen zullen geleidelijk optreden. De financiële markten zullen dus weer tot rust komen op niveaus die dichter liggen bij die van donderdag dan bij die van vrijdagochtend vroeg. Dat biedt beleggingskansen. Die liggen volgens ons bij de staatsobligaties bij de nu ‘afgestrafte’ schuldpapieren van landen die toch redelijk solide zijn. Wij blijven daarom bij ons advies van de in Zuid-Europa overwogen ETF’s uit de Koerswijzer: Euro Sovereigns ETF en de Amundi ETF.