Waar gaat het naartoe met de goudprijs?
De grote vraag naar goud heeft er toe geleid dat de prijs per troy ounce nu $200 hoger ligt dan aan het begin van het jaar. Posities in goud op de Commodities Exchange (Comex), de belangrijkste markt voor grondstoffen, liggen op 98% van het record.
UBS buigt zich over een aantal zorgen die onder de huidige omstandigheden op de goudmarkt de kop opsteken: grote drukte voor korte termijn positionering, een zwakke fysieke markt, negatief risico bij een mogelijke rentestijging vanuit de Fed en een positieve correlatie met aandelen tijdens een verkoopgolf. Er zijn dit jaar een hoop zogeheten event-risico’s die kunnen zorgen voor een impuls voor de koers. De Brexit van afgelopen week is daarvan een goed voorbeeld. Op de dag dat de uitslag van het referendum over de Britse positie in de Europese Unie bekend werd, daalden bijna alle koersen maar de prijs van goud schoot omhoog. Volgens UBS is goud in grote lijnen nog steeds een aantrekkelijke belegging. Al heeft dit sentiment zich de afgelopen zes maanden al grotendeels ontwikkeld, wat blijkt uit het flink opgelopen prijsniveau van het edelmetaal. De vraag is of er ruimte is voor verdere prijsstijgingen.
Volgens UBS is dit zeker het geval. Een voortzetting van de huidige trend van strategische diversificatie in goud onder beleggers, kan de prijs van het edelmetaal nog verder opstuwen. De kracht van goud zat hem volgens de Britse bank dit jaar meer in de breedte en de diversiteit van de vraag dan dat individuele beleggers per se grote posities in hebben genomen. Ook heerst het gevoel dat veel beleggers met posities in goud hun doelstellingen nog niet hebben gehaald. Daarbij komt dat er volgens de bank nog een aantal delen van de markt ondervertegenwoordigd zijn in goud. Zo verwacht UBS dat vermogensbeheerders en institutionele beleggers uit onder meer China daar de komende tijd verandering in zullen brengen.
Lees ook: Rust op financiële markten drukt goudprijs