Zilver stijgt nog harder dan goud
Grondstofmarkten leken zich aanvankelijk goed te herstellen na het Brexit-nieuws, maar aan het begin van deze week leken de zorgen toch toe te nemen. Dat was voor een deel te zien aan de daling van de olieprijs met ruim 6%. De afgelopen weken leek deze markt voornamelijk in het teken te staan van productieonderbrekeningen in verschillende regio’s. Die aandacht verschuift nu naar de vrees dat de Brexit negatieve gevolgen heeft voor de economie en dus ook voor de olieconsumptie. Uit OPEC-cijfers bleek bovendien dat de productie van de landen binnen deze organisatie in juni met 240.000 vaten per dag is toegenomen tot 32,88 miljoen.
Het duidelijkste signaal van de toenemende onzekerheid op financiële markten is de opmars van goud. Het edelmetaal sloot op vrijdag 1 juli voor de vijfde keer op rij een week met winst af. Maandag steeg de goudprijs verder met 1,1% tot het hoogste niveau in bijna twee jaar.
De prijsstijging staat de laatste tijd echter in de schaduw van de rally van zilver. Hoewel Amerikaanse aandelenbeurzen op maandag gesloten waren vanwege onafhankelijkheidsdag, schoot de zilverprijs op de grondstofmarkten even met 10% omhoog tot $21,23. Die felle prijsstijging is waarschijnlijk het gevolg van een zogeheten shortsqueeze. Partijen die speculeerden op een koersdaling worden dan gedwongen om zilver te kopen en hun shortpositie te sluiten, voordat de verliezen te ver oplopen. Omdat veel partijen dze dag vrij hadden, leidden die aankopen tot een extra grote prijsstijging. In de loop van de dag verdampte een deel van de winst, maar de zilverprijs sloot zowel maandag als dinsdag duidelijk hoger. Die winst komt bovenop een stijging van ruim 10% in de voorgaande week. Behalve door de rol van veilige haven in onzekere tijden en door de shortsqueeze wordt de opmars voor een deel ook veroorzaakt door een toenemende vraag naar zilver als grondstof voor onder meer zonnecellen. De vooruitzichten voor de iShares Silver ETF zijn voorlopig dan ook goed.
Dat geldt niet voor de prijsvooruitzichten van veel voedingsgewassen. Sinds begin juni zijn de prijzen van maïs en tarwe met bijna 20% gedaald. Die terugval wordt niet zozeer veroorzaakt door het Brexit-nieuws, als door de gunstige weersomstandigheden in de Verenigde Staten en veel andere landen. De terugval werd versterkt toen eind vorige week uit een rapport van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) bleek dat de huidige tarwe- en maïsvoorraad al een stuk groter is dan veel handelaren hadden ingecalculeerd.