Aegon nu koopwaardig
De kapitaalpositie van Aegon is minder gevoelig voor veranderende marktfactoren dan die van andere verzekeraars. De koersdaling is overtrokken en, hoewel wij verre van positief zijn over financials, vinden wij het aandeel op deze niveaus nu koopwaardig.
Rentegevoeligheid relatief laag
Aegon heeft in de VS last van de verder dalende rendementen op Amerikaanse staatsobligaties. Meer dan de helft van de omzet wordt gerealiseerd in de VS en als de rente daalt, nemen de verplichtingen toe. Voor een verzekeraar is de lage rente nog extra nadelig, want de uitgegeven polissen hebben een gegarandeerde rente. Een verzekeraar dekt deze posities doorgaans wel af, maar die rente-afdekking is nooit helemaal in lijn met de garanties in de polissen. Dat is een voorbeeld van een secundair effect van de lage rente. Een ander secundair effect is de negatieve invloed van de lage rente op het pensioenfonds van het eigen personeel.
Nu zijn met name de Amerikaanse activiteiten van Aegon erg rentegevoelig. Echter, over de hele linie valt die rentegevoeligheid vergeleken met andere verzekeraars alleszins mee. Als de rente met 100 basispunten daalt, neemt de solvabiliteit met 4 procentpunt af. In de VS werkt het omgekeerd: daar is het juist een rentestijging die de solvabiliteit aantast. Een daling van de rente in de VS met 100 basispunten, leidt tot een verbétering van de solvabiliteit met 4 procentpunt. Voor de solvabiliteit van de Amerikaanse activiteiten hoeft dus op dit moment niet gevreesd te worden.
Dalende aandelenbeurzen zijn zowel negatief voor de groep als voor de landenactiviteiten. Over de helel linie is het effect van een koersdaling van 20% een 4 procentpunt lagere solvabiliteit. In de VS bedraagt de schade aan de solvabiliteit zelfs 5 procentpunt. Het zijn voor de activiteiten in de VS dan ook eerder dalende aandelenkoersen die roet in het eten kunnen gooien.
Dividend niet snel op de tocht
De dalende rente voedt bij beleggers ook de angst dat het Nederlandse bedrijf geen dividend meer aan de holding kan betalen. Daarmee zou een van de bronnen voor de dividendbetaling aan de aandeelhouders vervallen. Zoals uiteengezet, heeft een lagere rente in de VS juist een positief effect op de solvabiliteit. Hetzelfde geldt overigens voor Nederland. Alleen voor de activiteiten in het VK is het effect op de solvabiliteit (zeer) negatief. Zo bezien loopt het dividend niet zo snel gevaar.
Dan is er nog een discussie om de Ultimate Forward Rate (UFR) te verlagen. Een 1 procentpunt verlaging van 4,2% tot 3,2% betekent voor Aegon een achteruitgang van de solvabiliteit met 6 procentpunt. Bij ASR gaat de solvabiliteit in dat geval met 17 procentpunt achteruit, bij NN Group met 25 procentpunt en bij Delta Lloyd met 33 procentpunt. Zo bezien valt de gevoeligheid van Aegon hiervoor ook enorm mee. Het is overigens meer voor de hand liggend dat de UFR met 0,5% wordt verlaagd, en dan wellicht ook nog gefaseerd.
Lees ook: Transformatie Aegon nog niet afgerond