Column: de goudprijs kan alleen maar omhoog
Lees ook: Column: doorblazen in de zeepbel
De Chief Investment Officer van de Rabobank Han Dieperink zei deze week dat hij verwacht dat de goudprijs met 70% gaat dalen. Dit soort percentages is namelijk standaard wanneer een zeepbel barst. De goudprijs zou een zeepbel zijn omdat het sentiment veel te positief is. Kijk maar eens naar het aantal longposities in de goud-futures. Vorige week bereikten die een nieuwe recordhoogte.
Ik kijk er anders tegenaan. Ik zie alleen maar een mogelijkheid dat de goudprijs op de lange termijn sterk omhoog gaat. De Japanse centrale bank creëerde geld om staats- en bedrijfsobligaties op te kopen. Vervolgens was de bank niet blij met de uitkomst. Het nieuwe plan is het opkopen van aandelen. Het gevolg is dat de yen op de langere termijn wel onder druk moet komen. In Europa ontstond de kredietzeepbel wat later. De Europese Centrale Bank (ECB) is daardoor wat minder ver dan Japan, maar is nu ook op het punt gekomen om bedrijfsobligaties op te kopen.
De aandelenkoersen van Europese banken hebben een probleem. De index met de 30 grootste banken in Europa is in de afgelopen 12 maanden 45% kwijtgeraakt. Hier moet geld bij. Italië heeft bijvoorbeeld €200 mrd aan leningen waarvan de afnemer de betalingsverplichting niet meer nakomt. Ik verwacht dat de ECB gaat ingrijpen met de creatie van geld om banken wat lucht te geven. Het gevolg is denk ik dat de euro onder druk komt te staan. De pond staat al onder druk.
Dit betekent dat drie van de vier meest verhandelde valuta’s op de wereld hun waarde naar beneden aan het werken zijn. De dollar moet daarom wel omhoog gaan. Gaat dit te sterk, dan vertraagt de Amerikaanse economie en vervolgens gaat de Fed weer stimuleren. In een valutaoorlog is de grootste winnaar de prijs van goud.
Lees ook: Column: doorblazen in de zeepbel