Beeld IBM knapt iets op
International Business Machines (IBM) zag over het tweede kwartaal, dat eindigde op 30 juni, de omzet op jaarbasis dalen met 2,8% tot $20,24 mrd.
Dit betekende het zeventiende kwartaal op rij waarin het IT-bedrijf een teruglopende omzet noteerde. Het was vooral te wijten aan de traditionele hardwaredivisie Systems, waar de omzet daalde met 23,2% tot $2 mrd. Bij de divisie Cognitive Solutions, waaronder de Watson-computer valt, nam de omzet voor het eerst in vijf kwartalen toe, met 3,5% tot $4,7 mrd. Binnen dit segment steeg de omzet uit cloudoplossingen met 54% en ook in andere segmenten was terug te zien dat IBM steeds beter inspeelt op de behoeften van de klant. De totale omzet uit clouddiensten steeg op jaarbasis met 30% tot $11,6 mrd, wat 17% van de bedrijfsomzet betekent. De nieuwe strategische initiatieven die zijn gericht op onder meer cloud, bedrijfsanalyses, mobiele diensten en het beveiligen van gegevens en processen, kenden een omzetgroei van 12%. Deze activiteiten vertegenwoordigen inmiddels 38% van IBM’s totale omzet. De groei in dit segment was ook te danken aan gerichte overnames, waarvan IBM er in het afgelopen halfjaar elf deed voor $5,4 mrd. Het bedrijf verwacht dat de overnames in het komende halfjaar de resultaten sterker zullen stuwen.
De winst per aandeel van IBM kwam uit op $2,95 en dat betekende een daling van 23,2%. Verder liep de operationele marge terug van 49,9% naar 47,9%.
Desondanks waren analisten tevreden met de resultaten, omdat zij gemiddeld rekenden op een omzet van $20,0 mrd en een winst per aandeel van $2,89. IBM houdt vast aan zijn verwachting dat over heel 2016 de winst per aandeel uitkomt op $13,50, wat betekent dat meer dan 60% hiervan in het komende halfjaar gerealiseerd moet worden.
Waar wij aan het begin van dit jaar dachten dat de kans steeds groter werd dat topvrouw Gini Rometty gedwongen zou moeten aftreden vanwege falend beleid, rekenen wij er nu op dat zij de kans zal krijgen de ommekeer bij IBM te bewerkstelligen. Op 19 april hebben wij echter wel ons advies verlaagd van ‘houden’ naar ‘verkopen’ vanwege het bovengemiddelde risico op koersdalingen. Dit risico is ook na de tweedekwartaalcijfers nog altijd aanwezig. Het huidige dividendrendement van 3,5% is weliswaar uitstekend maar weegt voor ons onvoldoende op tegen een mogelijke koersdaling van tientallen procenten.