Amerikaans dividend onder druk
De netto dividendgroei (dividendverhogingen min dividendverlagingen) kwam uit op $3,9 mrd, een forse afname ten opzichte van vorig jaar toen het totale dividend in het tweede kwartaal nog met $12,5 mrd steeg. Op 12-maands basis daalde de totale dividendgroei met bijna 50% tot $24,8 mrd voor de periode t/m 30 juni 2016. Belangrijke oorzaak hiervoor is het flink toegenomen aantal dividendverlagingen.
De laatste 12 maanden steeg het aantal dividendverlagingen met 157%, wat resulteerde in een totaalbedrag van $20,9 mrd minder aan dividend. Logischerwijze daalde ook het aantal bedrijven dat zijn dividend verhoogde fors, van 562 in het tweede kwartaal van 2015 tot 504 dit jaar (-10%). Ook op 12-maandsbasis is er een flinke krimp met 13,5% minder dividendverhogingen.
ENERGY SECTOR BOOSDOENER
Daarentegen was er in het tweede kwartaal bij maar liefst 158 in de Verenigde Staten genoteerde bedrijven sprake van een dividendverlaging, vergeleken met 85 een jaar eerder. Op 12-maandsbasis verlaagden 657 bedrijven hun dividend tegen 389 in dezelfde periode een jaar eerder. Het is geen verrassing dat het juist de sector Energy is die de grootste boosdoener is met 43% van het aantal dividendverlagingen en 71% van het totale bedrag in het tweede kwartaal van 2016.
Bekende voorbeelden van olie/gas gerelateerde bedrijven die hun dividend in 2016 verlaagden zijn naast een hele reeks MLP’s (Master Limited Partnerships) onder meer Noble Corp, National Oilwell Varco, Ensco, Devon Energy, Bristow Group, Anadarko Petroleum, Diamond Offshore en last but not least ook oliemajor ConocoPhillips. Conoco verlaagde het dividend in februari met maar liefst 66%, nadat de uitkering in de voorliggende 15 jaar juist elke keer verder werd verhoogd.
Het grootste deel kwam daarbij voor rekening van small- en midcaps. Volgens Howard Silverblatt van Standard & Poor’s neemt niet alleen het aantal bedrijven dat het dividend verhoogt af, maar is er ook sprake van een teruglopende dividendgroei bij de aandelen die hun dividend nog wel blijven opschroeven. Zo was de gemiddelde dividendverhoging voor de S&P500 nog 13,1% in 2015 en viel dat terug tot 10,6% in het eerste kwartaal.
Ondanks druk bij de sectoren Energy en Materials verwacht S&P dat er in 2016 opnieuw een recordbedrag aan dividend zal worden uitgekeerd in de Verenigde Staten. Wel zal de groei dit jaar waarschijnlijk voor het eerst in jaren niet met dubbele cijfers zijn, zo denk S&P. Positief is wel dat veel financials hun dividend eind juni met een fors percentage opkrikten.