Goud en olie onder druk
Lees ook: Inzetten op Amerika
De prijzen van de belangrijkste grondstoffen kwamen de laatste weken langzaam maar zeker onder druk te staan. De goudprijs bereikte begin juli op $1384 nog het hoogste niveau in twee jaar, maar is sindsdien met ruim 4% onderuit gegaan omdat handelaren erop anticiperen dat er dit jaar toch nog een Amerikaanse renteverhoging aankomt. Hierdoor lopen investeerders meer rente-inkomsten mis als ze (een deel) van hun vermogen aanhouden in goud in plaats van op een spaarrekening. Tevens speelt mee dat de financiële markten enigszins tot rust komen na het nieuws over de Brexit. Hierdoor is er minder vraag naar goud als veilige haven.
De olieprijs zette een maand eerder al een daling in. Een vat Brent-olie werd woensdag verhandeld voor $44,70, terwijl dat op 8 juni nog $52,80 was. Daarmee is ruim de helft van de winst die tijdens de rally van bijna 60% tussen half januari en juni werd geboekt alweer verdampt.
Die daling is geen complete verrassing. De prijs werd in het voorjaar vooral opgejaagd door buitengewone factoren, zoals een grote brand die een deel van de Canadese olieproductie lam legde en onderbrekingen van de oliewinning in Nigeria. De tegenvallers waren voor brancheorganisatie IEA aanleiding om te voorspellen dat de productie van niet-OPEC-landen in 2016 met 0,9 miljoen vaten per dag daalt tot 56,5 miljoen. De impact van die daling wordt voor een deel gecompenseerd door groeiende OPEC-productie. De groep heeft de productie in juni met gemiddeld 400.000 vaten per dag opgeschroefd tot 33,2 miljoen, het hoogste niveau in meer dan acht jaar en ruim 10% meer dan de officiële doelstelling van de organisatie.
Behalve door het ruimere aanbod, wordt de prijsdaling ook gevoed doordat hedgefondsen en andere speculanten al zeven weken op rij per saldo meer geld uit de oliemarkt terugtrekken dan ze erin investeren. Het negatieve sentiment was voor zakenbank JPMorgan al aanleiding om te voorspellen dat de bodem van de olieprijs in de tweede jaarhelft op circa $35 kan liggen.
Afhankelijk van de activiteit op het Amerikaanse vasteland kan dat een interessant niveau zijn om positie te kiezen voor een meer structureel prijsherstel dat gedreven wordt door een groeiende vraag. Voorlopig is het in ieder geval zaak om niet tegen de stroom in te roeien op de oliemarkt, en af te wachten totdat er een omslag komt in het negatieve sentiment en in de toename van de OPEC-productie.
Lees ook: Inzetten op Amerika