Olieprijs bedreigt euforie op aandelenmarkt
Lees ook: Beursweek met wisselende sentimenten
De internationale aandelenbeurzen zetten ruim een maand na de grote schrik over de uitslag van het Britse EU-referendum hun opmars voort. Met slotkoersen van dinsdag won het grootste deel van de belangrijkste hoofdgraadmeters die wij volgen de afgelopen week opnieuw terrein. Belangrijke uitzonderingen waren de Turkse BIST (-3,3%) vanwege de aanhoudende onrust na de couppoging van twee weken geleden, de Russische RTSI (-3,0%) door de zorgen over de olieprijs, en de Japanse Nikkei (-2,0%) door wisselende speculaties over de omvang van een nieuwe steunronde door de Bank of Japan.
Verder maakte afgelopen week de Dow Jones (-0,5%) pas op de plaats nadat de bekendste index ter wereld vorige week woensdag voor de zevende handelsdag op rij een recordstand had neergezet. Het weekrendement van oliereus Exxon (-3,1%) woog hier zwaar, terwijl ook telecombedrijf Verizon (-1,6%) zwak rendeerde in de week waarin de overname van Yahoo definitief werd. Daarentegen werden de cijfers van machinefabrikant Caterpillar (+3,8%) en chemiereus DuPont (+2,5%) per saldo goed ontvangen. Van het genoemde kwartet vinden wij er trouwens geen enkele koopwaardig.
Op Wall Street deed ook de breder samengestelde S&P500 (+0,3%) het rustig aan, nadat afgelopen week wel weer een nieuwe recordstand was neergezet. De relatief rustige koersontwikkelingen in New York boden de Europese hoofdgraadmeters de kans om wat van hun achterstand in te lopen, en dat deden onder meer de Duitse DAX (+2,7%), de Franse CAC (+1,5%) en de Spaanse IBEX (+0,9%) dan ook. Ook de pan-Europese Stoxx50 (+1,6%) en de breed samengestelde Stoxx600 (+1,2%) beleefden een prima week. Net als de Amerikaanse graadmeters, deed de Britse FTSE (+0,4%) het daarentegen rustig aan.
Ondanks de goede week voor Europa blijven de rendementsverschillen tussen de belangrijkste Amerikaanse en Europese indices significant. Staan dit jaar tot nu toe de S&P500 (+6,1%) en de Dow Jones (+6,0%) op een duidelijke winst, de belangrijkste graadmeters in de eurozone zijn nog steeds bezig hun in het eerste halfjaar opgelopen verliezen in te lopen. Onder meer de DAX (-4,6%) en de CAC (-5,2%) beginnen positieve rendementen wel in zicht te krijgen, maar de rendementen van de perifere eurolanden variëren van -10,3% voor de Spaanse IBEX tot -22,0% voor de Italiaanse FTSEMIB.
De beurs van Milaan blijft dit jaar veruit de slechtst renderende marktplaats van de 94 hoofdgraadmeters die persbureau Bloomberg bijhoudt. De ontwikkeling van de economie in Italië in het algemeen en de weerbaarheid van het Italiaanse bankwezen in het bijzonder blijven de achilleshiel vormen van Europa, en de zorgen hierover contrasteren sterk met het economische optimisme in de Verenigde Staten. Ook over geheel 2016 gemeten, renderen de Stoxx50 (-8,8%) en de breed samengestelde Stoxx600 (-6,7%) nog steeds fors in de min.
Voor wie zich niet buiten Noord-Europa en de Verenigde Staten waagt, blijft de aandelenmarkt in onze ogen door het stimulerende beleid van FED en de ECB en het (daardoor) lage renteklimaat absoluut koopkansen bieden. Zowel vanuit fundamenteel als uit technisch oogpunt zien wij volop koopkansen voor beleggers die risico willen nemen om meer rendement te behalen op hun vermogen dan met spaargeld of de veiligste staatsobligaties. En ook met Nederlandse aandelen is overigens een goed gespreide portefeuille op te bouwen.
Normaal gesproken blijven de komende weken de halfjaarcijfers het sentiment bepalen. Maar houd dus ook het Italiaanse en Europese bankwezen en de olieprijs in de gaten. In juni is het sentiment omgeslagen en in de eerste helft van het jaar is er een verontrustend grote correlatie geweest tussen de olieprijs en de aandelenmarkt (zie grafiek).
Lees ook: Beursweek met wisselende sentimenten