Spaanse tienjaarsrente inmiddels onder de Italiaanse
Lees ook: Dollar kan terrein gaan winnen
Na de enigszins onrustbarende berichten uit het Verenigd Koninkrijk dat het bedrijfsleven daar de investeringsactiviteiten in belangrijke mate op ‘stop’ heeft gezet en de voorzichtige reactie van de Britse centrale bank hierop, was afgelopen week de beurt aan ECB-president Draghi. Vorige week schreven we dat de Britse centrale bank een verwachte geldmarktrenteverlaging niet doorvoerde omdat zij van mening was dat deze geen zoden aan de dijk zou zetten. Indien nodig wil de centrale bank met ‘bazooka’-maatregelen komen die elke twijfel over de groeistimulansen wegneemt. ECB-president Mario Draghi reageerde deze week ook zeer gematigd. Het EU-referendum met de Brexit-uitslag dateert immers van kort geleden en er kunnen nog geen duidelijke economische effecten zichtbaar zijn geworden. Althans, de macro-economische cijfers zijn in de regel niet zo actueel dat ze al referendumeffecten zichtbaar kunnen maken, als dat überhaupt al kan.
De Italiaanse problemen in het bankwezen lijken wel zichtbaar te worden in de markt van staatsobligaties (en daarnaast natuurlijk in de aandelenmarkt). De Spaanse tienjaarsrente op staatsschuld staat inmiddels onder de Italiaanse in plaats van erboven, zoals de laatste maanden het geval was. Er heerst kennelijk de gedachte in de markt dat de banken toch met geld van de Italiaanse staat zullen worden ondersteund. En hoewel het een wat oneigenlijk argument is, zou de Italiaanse premier Matteo Renzi door Europese toestemming hierdoor politieke steun ondervinden in het komende referendum over meer regeringsbevoegdheden tegenover de Senaat. Bij gebrek aan EU-toestemming zou Renzi wel eens kunnen verliezen, waarmee de EU een belangrijke Italiaanse steunpilaar zou verliezen. Dat wil de EU waarschijnlijk niet, dus zou zij toch wel eens toestemming voor de staatssteun aan de banken kunnen geven, hoewel dat per 1 januari 2016 eigenlijk binnen de EU niet meer mag.
Wij blijven zeer tevreden over de prestaties van de twee ETF’s waarmee wij overwogen in de Spaanse en Italiaanse staatsschuld zitten, DB x-trackers II Boxx Euro Sovereigns Yield Plus en Amundi Govt BondLowest Rated EuroMTS IG. Beide hebben nu na een jaar circa 8% aan rendement opgeleverd.
Lees ook: Dollar kan terrein gaan winnen