Citi enthousiast over Britse aandelen
Sinds enige tijd koopt de ECB niet alleen Europese staatsobligaties op maar is het gezichtsveld ook verlegd naar bedrijfsobligaties. Nederlandse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar hebben zelfs enige tijd een negatief rendement laten zien bij aankoop in de secondaire markt. Citi spreekt van financiële repressie en analyseert de gevolgen hiervan voor aandelen- en obligatiemarkten. Negatieve rendementen op obligaties dwingen beleggers de aandelenmarkt op volgens analisten van Citi.
Een vergelijkbaar fenomeen deed zich voor na de Tweede Wereldoorlog. Het was bewust beleid van centrale banken om zo de tijdens de oorlog opgelopen staatsschulden terug te brengen. Het gevolg toen was de introductie van een echte aandelencultuur die er daarvoor niet of nauwelijks was. Behalve institutionele beleggers storten nu ook particulieren zich op aandelen, met sterke koersstijgingen tot gevolg.
Citi ziet dit fenomeen terugkeren voor de komende vijf tot tien jaar, al zijn er een paar kanttekeningen. Door veranderde regelgeving en toezicht op levensverzekeraars en pensioenfondsen moeten deze partijen meer eigen vermogen aanhouden voor beleggingen in aandelen dan voor beleggingen in obligaties. Ook particulieren staan sinds de financiële crisis vooralsnog min of meer aan de zijlijn. Sinds 2009 tot 30 juni van dit jaar rendeerden in het Verenigd Koninkrijk aandelen nominaal jaarlijks 10,1%, bedrijfsobligaties met een BBB beoordeling 11,4% en staatsobligaties 6,5%, terwijl kasmiddelen slechts 0,5% opleverden en na inflatiecorrectie zelfs -1,7%. Volgens analisten van Citi zijn rendementen op zowel staats- als bedrijfsobligaties nu zo laag en zullen door ‘monetaire verruiming-plus’ (QE+) dusdanig laag blijven dat beleggers de komende vijf tot tien jaar, bij de door Citi verwachte aanhoudende lage inflatie, simpelweg gedwongen zullen zijn te beleggen in aandelen.
Lees ook: Citi positief over Ahold vanwege fusie