Is de Brexit aanleiding om het koopadvies voor Experian tegen het licht te houden?
Bekijk de detailpagina van Experian
Experian is een bedrijf dat kredietgegevens verzamelt. Het doorverkopen van die gegevens aan kredietverstrekkers zoals banken en winkelbedrijven vormt de helft van de omzet. Daarnaast helpt de onderneming die klanten om alle (krediet)data te verwerken en te interpreteren (13% concernomzet), bij marketing (16% omzet) en bij dienstverlening aan consumenten die hun financiële situatie willen verbeteren (21% omzet). Het concern heeft in Equifax en TransUnion enkele grote concurrenten, maar het opbouwen van een grote database is een kostbare aangelegenheid en dat vormt een hoge drempel voor nieuwe toetreders.
Het bedrijfsmodel vormt tot op zekere hoogte een bescherming tegen externe schokken. Daar komt bij dat Experian voornamelijk op papier een Brits bedrijf is. De onderneming boekt meer dan driekwart van de omzet buiten de thuismarkt. Slechts 23% van het personeel werkt vanuit Groot-Brittannië en Ierland. De onderneming wordt waarschijnlijk dus niet heel zwaar geraakt door de recessie waar het eiland op af stevent. De meeste impact van de Brexit laat zich voelen via de flinke daling van het Britse pond. Als internationaal bedrijf dat meer dan de helft van de inkomsten in Noord-Amerika boekt, rapporteert Experian in dollars. De daling van het pond met bijna 20% ten opzichte van de dollar zet op korte termijn een rem op de resultaatontwikkeling. Op de lange termijn kunnen de arbeidskosten – goed voor 53% van de totale kosten – in Groot-Brittannië afnemen als gevolg van de daling van het pond.
Er zijn zo per saldo weinig aanwijzingen dat Experian veel last heeft van de Brexit. Dat wordt ook weerspiegeld in de beurskoers. Na een koersdaling van 2,4% op de dag dat het nieuws bekend werd is het aandeel met 12,7% opgeveerd. De rally wordt deels gedreven door goede resultaten over het eerste kwartaal van het (gebroken) boekjaar die op 14 juli bekend werden. De autonome omzetgroei kwam ondanks een relatief bescheiden bijdrage van Groot-Brittannië op 5%. Het sterke bedrijfsmodel, een alleszins redelijke waardering met een k/w van circa 15 en de groei in gebieden buiten de thuismarkt vormen aanleiding om het koopadvies te herhalen