In de eurozone kan alleen de AEX nog een beetje meekomen
Lees ook: Een week van vallen en opstaan voor de AEX
Komkommertijd bestaat niet op de financiële markten, want maandelijks blijven instituten overal ter wereld macro-economische indicatoren publiceren of nemen overheden en centrale banken ingrijpende beleidsmaatregelen. Vanaf begin juli tot eind augustus publiceren beursgenoteerde bedrijven bovendien hun halfjaarcijfers, met de nodige koersschommelingen als gevolg. En dan hebben we het nog niet eens over incidenten die beleggers tot kopen of verkopen aanzetten, zoals vijf jaar geleden de eerste afwaardering van de Amerikaanse kredietwaardigheid ooit door ratingbureau S&P.
Bovenstaande wil echter niet zeggen dat er geen zomerweken zijn dat beleggers weinig doen en/of kopers en verkopers elkaar vrijwel in evenwicht houden. Afgelopen week was zo’n week. Met slotkoersen van dinsdag rendeerden bijna alle nationale graadmeters die wij volgen tussen de -1,0 en +1,0%. Een van de weinige uitzonderingen was de Braziliaanse Bovespa met een weekrendement van -1,4%. Maar met een resultaat dit jaar tot nu toe van +33,8% blijft São Paulo, waar vorige week woensdag de hoogste stand sinds halverwege 2014 op de borden kwam, wel een van de beter renderende beurzen ter wereld in 2016.
Omdat handelaren het rustig aan deden, werden afgelopen week de hoogste standen ooit die vorige week maandag in New York door zowel de Dow Jones als de S&P500 werden neergezet, niet verder verbeterd. Datzelfde gold voor de hoogste stand sinds halverwege vorig jaar die in Londen de FTSE100 eveneens vorige week maandag bereikte. Daarentegen zetten de Russische RTSI en de Hongkongse Hang Seng hun opmars afgelopen week nog eventjes voort; in Moskou en Hongkong vierden beleggers donderdag 18 augustus de hoogste standen in dit jaar.
Het is interessant om te zien dat in het kielzog van onder meer New York en Londen ook een aantal belangrijke graadmeters zich deze zomer verder heeft hersteld van de klappen die aandelenbeleggers in de eerste jaarhelft hadden opgelopen, terwijl andere beurzen nog op dik verlies staan of maar wat doorsukkelen. Niet veel Nederlandse particulieren zullen er direct in beleggen, maar ook in Australië, India en Zuid-Korea bereikten de hoofdindices de afgelopen weken een hoogste stand van het jaar en staan dit jaar nog steeds op een positief rendement.
Helaas, in de eurozone zijn veel van de belangrijkste graadmeters dit jaar nog niet boven de slotkoers van 31 december 2015 uitgekomen. Dat geldt onder meer voor de Franse CAC, de Spaanse IBEX, de Belgische Bel20 en de Duitse DAX, al sloot de laatste op 9 augustus wel op de hoogste stand van het jaar. En het rendement over 2016 tot nu toe van het genoemde kwartet is met slotkoersen van dinsdag negatief, van -1,4% voor de DAX (inclusief dividend) tot -10,1% voor de IBEX. Logischerwijs staat ook de breed samengestelde pan-Europese Stoxx600 dit jaar nog flink in het rood (-6,1%).
En de AEX? Daarover is zowel goed en slecht nieuws. Om met het slechte nieuws te beginnen: na een stevig herstel zette de Amsterdamse graadmeter op 19 april de hoogste stand van het jaar neer, namelijk 456 punten, maar vanaf dat moment is het per saldo kwakkelen. De AEX kwam afgelopen maand nog wel een keer in de buurt van een hogere slotstand dan in het voorjaar, maar de kracht die onder meer New York en Londen hadden vanaf eind juni, ontbrak in Amsterdam. Vooral de zware weging van financiële waarden, zoals Aegon, ABN Amro en ING, doet de AEX dit jaar das om.
En dan het goede nieuws over de AEX. Als enige van de belangrijke beurzen in de eurozone stond deze graadmeter gerekend met slotkoersen van dinsdag in de plus, namelijk +2,3%. Van de grote beurzen in de muntunie is de AEX dus de enige die een beetje kan meekomen.