Valuta’s: over de rand
De rand is hard gedaald door een politie-onderzoek naar de minister van financiën. De munt is wat ons betreft voer voor actieve speculanten.
Lees ook: Rand verrast, pond niet
De Zuid Afrikaanse munt, de rand, is fors gedaald door een politieke rel. De minister van Financiën van het land, Pravin Gordhan, is door de politie gesommeerd zich donderdag 25 augustus te melden. Gordhan zou onderzocht worden in verband met zijn rol als commissaris bij de Zuid Afrikaanse belastingdienst. Maar er wordt gespeculeerd dat de echte reden voor de actie politiek is; Gordhan staat bekend als iemand die budgettaire discipline nastreeft, en daardoor geen vrienden heeft gemaakt met andere regeringsleden, waaronder president Jacob Zuma. Voor valutahandelaren en analisten is het nieuws een teken dat het financiële beleid kan veranderen, met nadelige effecten op de waarde van de rand.
De EUR/ZAR steeg van minder dan 15,0 naar bijna 16,0 in korte tijd, een hogere EUR/ZAR koers betekent een lagere waarde van de rand ten opzichte van de euro. De rand heeft in de maanden daarvoor een aardige opmars gemaakt; de EUR/ZAR stond midden mei nog bijna op 18. De rand profiteerde van stijgende grondstofprijzen, waaronder goud, en van de hernieuwde interesse in opkomende markten bij beleggers.
Zuid Afrika kent al jaren grote economische, politieke en sociale problemen die er voor zorgen dat de waarde van de rand eerder zou moeten dalen dan stijgen. De werkeloosheid is al jaren enorm hoog, en is dat nog steeds. Het meeste recente percentage was 26,6%, hoger dan bijvoorbeeld Griekenland. Het is dan ook niet vreemd dat de al decennia regerende ANC partij steun verliest. Het nadeel daarvan is dat de verdeeldheid in het land groter wordt, wat ook niet goed is voor het vertrouwen in de economie.
Bij veel andere valutaparen is op dit moment weinig te beleven. Voor actieve valutabeleggers kan de EUR/ZAR daarom interessant zijn. Het politieke gekonkel, de beweeglijkheid van de grondstofprijzen, en het snel wisselende sentiment bij beleggers ten opzichte van opkomende markten zorgen er voor dat flinke koersuitslagen bijna gegarandeerd zijn. Het nadeel is dat de richting van de bewegingen lastig te voorspellen is; het is dus vooral speculeren. Op lange termijn denken we dat de rand in waarde kan dalen, op korte termijn kan van alles gebeuren.
Lees ook: Rand verrast, pond niet