De grote vraag nu: gaat de eurozone zich nog herstellen?
Lees ook: AEX kruipt naar hogere niveau’s
Aandelenbeleggers deden het de afgelopen week, net als in de week daarvoor, rustig aan. De grote graadmeters die wij volgen, boekten met slotkoersen van dinsdag alle tussen de -1,5% en +1,5% rendement. Positieve uitschieters waren de Japanse Nikkei (+1,4%) en de pan-Europese indices Stoxx50 (+1,2%) en Stoxx600 (+0,3%). Minder voorspoedig verging het de Britse FTSE (-0,7%) en de Amerikaanse S&P500 en Dow Jones (beiden -0,5%). Nu 2016 voor tweederde deel is verstreken en ook het halfjaarcijferseizoen voorbij is, kunnen we een aantal voorlopige conclusies trekken over het verloop van dit beleggingsjaar.
Zoals we al eerder hebben geconstateerd, zijn de beurzen van de olieproducerende opkomende economieën de grote winnaars. Zowel de Braziliaanse IBOV als de Russische RTSI bereikten in januari een meerjarig dieptepunt, maar boekten daarna gesteund door het herstel van de olieprijs prachtige rendementen. Met slotkoersen van dinsdag staat de teller van de IBOV op +35,1% en van de RTSI +26,6%. Daarmee vormen deze twee graadmeters, samen met de kleinere beurzen van Peru, Argentinië en Kazachstan, de top vijf beste renderende marktplaatsen in 2016 van de 94 hoofdgraadmeters van Bloomberg.
Van de westerse marktplaatsen is Londen de grote winnaar tot nu toe. Net als de beurzen van Sao Paulo en Moskou bereikte de FTSE100 in het begin van het jaar een meerjarig dieptepunt, waarna een gestaag herstel inzette. Daarin blijkt de keuze voor de Brexit uiteindelijk maar een rimpeling te zijn geweest. Het koersverlies uit de dagen na het EU-referendum was alin juli goedgemaakt en de FTSE100 zette afgelopen maand het hoogste punt neer van dit jaar. In juli toonde broker Citi zich al positief over Britse aandelen en halverwege deze maand gaven wij onze eigen vijf Britse kooptips voor de lange termijn.
Verder is opvallend dat de belangrijkste Amerikaanse indices zich, na de neergang in de eerste zes weken, sterk hebben hersteld . Zowel de S&P500 als de Dow Jones en technologiebeurs Nasdaq bereikten 15 augustus recordhoogtes. Wel zijn de rendementen in het jaar nadat de Amerikaanse centrale bank Fed op 15 december de eerste renteverhoging sinds 2006 doorvoerde, minder uitbundig dan dat we in de laatste jaren van Wall Street gewend zijn. Toch worden beleggers in de S&P500 (+6,5%) en de Dow Jones (+5,95) tot nu goed vergoed voor het risico dat zij lopen door te beleggen in plaats van te sparen.
Dat laatste kan helaas niet gesteld worden voor beleggers die breed gespreid beleggen in aandelen in de eurozone. De AEX (+2,2%) is in de muntunie nog een gunstige uitzondering. Maar dit jaar tot nu toe hebben Frankfurt (-0,8%), Parijs (-4,7%), Brussel (-4,8%) en Madrid (-7,6%) zich nog steeds niet helemaal hersteld van de koersklappen in de eerste anderhalve maand van dit jaar. De breed samengestelde pan-Europese Stoxx600 – inclusief Britse aandelen – heeft in 2016 tot nu toe een rendement van -6,2% en de Stoxx50 van meest verhandelde aandelen in de eurozone zelfs van -7,8%.
Echt harde klappen kregen beleggers tot slot in de eerste acht maanden van het jaar in Tokio en Shanghai. Tot half april herstelden ook deze marktplaatsen spectaculair van de wereldwijde crash in de eerste zes weken van 2016, maar daarna is het kwakkelen gebleven. Door de twijfels over respectievelijk de effectiviteit van de economische aanpak van de Japanse premier Shinzo Abe en het groeiherstel van de Chinese economie, staat de Nikkei nu op -12,1% dit jaar en de Shanghai Composite op -13,9%.
Met nog vier maanden te gaan is voor Nederlandse beleggers vooral de vraag of Europese aandelen alsnog over de volle breedte een positief rendement zullen gaan neerzetten.
Lees ook: AEX kruipt naar hogere niveau’s