Commentaar: Politiek laat economie links liggen
Lees ook: Commentaar: beursgang Thuisbezorgd smaakt naar meer
Als u behalve in beleggen ook geïnteresseerd bent in politiek, kan het u niet zijn ontgaan: het nieuwe parlementaire jaar is begonnen en daarmee meteen de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart 2017. Dan mogen we ons uitspreken over uiteenlopende onderwerpen als zorg, asielzoekers en veiligheid. De toon werd de afgelopen weken meteen gezet door de twee grootste partijen in de peilingen, de PVV en de VVD. PVV-leider Wilders richtte zich eind augustus bij de presentatie van zijn verkiezingsprogramma zoals te verwachten tegen islam en asielzoekers.
Vervolgens baarde premier Rutte begin deze maand in het televisieprogramma Zomergasten opzien met zijn opmerkingen over de Turkse gemeenschap in Nederland. En zijn partijgenoot minister Edith Schippers van volksgezondheid haalde veel publiciteit met haar uitspraak tijdens de H. J. Schoolezing, dat de Nederlandse cultuur ‘een stuk beter’ is dan alle andere culturen . U zult het waarschijnlijk met mij eens zijn: de economie in het algemeen en de financiële markten in het bijzonder zullen geen belangrijke rol spelen in de politieke debatten het komende halfjaar.
Nu moet de politiek zich ook vooral niet uitspreken over de stand van de AEX of over de beleggingskansen in de opkomende markten. Maar juist in deze zeer uitzonderlijke financieel-economische jaren, denk alleen al aan de historische lagere rentes, mogen we van onze volksvertegenwoordigers meer verwachten dan kretologie over de steun aan de Grieken of dat de crisis voorbij is. Natuurlijk mogen bewindslieden vertrouwen in de toekomst uitstralen, maar moedwillig een onjuist beeld schetsen van de realiteit ondermijnt de geloofwaardigheid van de politiek en is alleen daarom al verkeerd.
Ik spreek niet tegen dat de bescherming van onze rechtsstaat en de veiligheid van de Nederlandse burgers hoog op de politieke agenda behoort te staan. Maar dat geldt zeker ook voor onderwerpen als de economische onevenwichtigheden in Europa, de teruglopende wereldhandel, of de stimulering van de innovatieve kracht van het Nederlandse bedrijfsleven. Of, om dichter bij beleggen te blijven, de mogelijkheden voor Nederlandse ondernemers om de start of de uitbreiding van een bedrijf te financieren. Het is schadelijk dat we daar politici niet of nauwelijks over horen.
Lees ook: Commentaar: beursgang Thuisbezorgd smaakt naar meer