Snurer blikt vooruit: onzekerheid troef
Weliswaar is oktober de maand met roemruchte crashes, het is ook de maand waarin bearmarkten uitbodemen. Kijk maar naar de drawdowns in 1960, 1962, 1990 en in 2002. Een Amerikaanse schrijver merkte terecht op: ‘Oktober is één van de gevaarlijkste maanden om met aandelen te speculeren. De overige zijn juli, januari, september, april, november, mei, maart, juni, december, augustus en februari.’
Tja, wat gaat het dit jaar worden? Oktober mag dan wel een kwalijke reputatie hebben, door de bank genomen is niet alleen het rendement in de wijnmaand positief, vaak zet in de rest van het jaar het koersherstel door. Meer nog, in de regel is het rendement van het vierde kwartaal het hoogste van allemaal.
Wil dat zeggen dat alle lichten op groen staan? Op dit moment zijn beleggers in meer of mindere mate bezorgd over de Amerikaanse presidentsverkiezingen, het rentebeleid van de Federal Reserve, de olieprijs, de waarderingen op Wall Street, de economische ontwikkelingen in Azië, de problemen bij Deutsche Bank, de bankencrisis in Italië, over de gevolgen van de Brexit, et cetera. Zolang het gevoel van angst overheerst, is het gevaar op een correctie, op een beurscrisis beperkt. Dat laat ook de VIX, de Amerikaanse volatiliteitsindex, uitschijnen.
Het punt is wel dat in de Verenigde Staten de presidentsverkiezingen eraan komen. Uit de gemiddelde koersstijging komt naar voren dat oktober in de jaren dat de Amerikanen een nieuwe president kiezen de slechtste beursmaand is.
Niettemin staat daartegenover dat het vierde kwartaal in verkiezingsjaren de op één na beste driemaands periode van het jaar is.
Waar ik zelf huiverig voor ben, is dat als Donald Trump gekozen wordt, Janet Yellen de handdoek in de ring werpt en haar functie als voorzitter van de Federal Reserve neerlegt. De Republikeinse presidentskandidaat uitte meermaals zware kritiek aan het adres van de bankpresident. Zij zou de rente kunstmatig laag houden om politieke redenen. De voorgeprogrammeerde renteverhoging van juli werd voor onbepaalde tijd uitgesteld omdat de financiële markten zich in onzekerheid bevonden door de onverhoopte uitkomst van het Britse referendum. Dat was verre van een afscheidscadeau aan Barack Obama, maar wel omdat Yellen bevreesd is voor meer financiële onzekerheid en volatiliteit als Trump op dinsdag 8 november daadwerkelijk tot de 45ste president van de Verenigde Staten gekozen wordt. Het is niet zo dat Wall Street een uitgesproken voorkeur heeft voor Hillary Clinton, maar in tegenstelling tot Trump weten de financiële markten met de Democrate waar ze aan toe zijn. En als beleggers ergens een hekel aan hebben, dan is het wel onzekerheid.
Lees ook: Beter Beleggen: magische aandelen