Commentaar: Nederlandse beleggers zijn angsthazen
Een voordeel zouden de lage rentes wel moeten hebben: omdat sparen geen alternatief is, zouden andere categorieën juist aantrekkelijker moeten worden. De lat om het beter te doen dan sparen, ligt immers historisch laag. Nu hebben beleggers sinds de centrale banken met hun stimulerende beleid begonnen, inderdaad uitstekende resultaten kunnen behalen. Sinds het dieptepunt in 2009 heeft de AEX 130% rendement geboekt en van de Amerikaanse S&P500 is het resultaat over die periode zelfs bijna 220%.
Toch lijkt het erop dat het optimisme over beleggen wat aan het afnemen is. Het is alweer bijna anderhalf jaar geleden dat de AEX op het hoogste punt (509 punten) stond sinds het uitbreken van de crisis; de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloot dinsdag precies 10% lager dan die piek. In de jaarlijkse Beleggingsbarometer van fondsenhuis Schroders, die donderdag verscheen, wordt dit beeld bevestigd; de verhouding tussen beleggers die antwoorden meer of juist minder vertrouwen te hebben in hun beleggingsmogelijkheden dan een jaar eerder, is veranderd van 27% naar 13%.
In de Beleggingsbarometer wordt ook bevestigd dat de lage rentetarieven beleggers zorgen baren, naast het mogelijke einde van het versoepelingsbeleid van de centrale banken én de dreigende instabiliteit vanuit het buitenland. En hoe reageert daarop die Nederlandse belegger? Juist, door meer te sparen! Vorig jaar was spaargeld met een aandeel van 30%volgens Schroders nog op zijn retour ten opzichte van beleggen, maar dit jaar maakt spaargeld met 33% weer een groter deel uit van de portefeuille.
Wij sluiten onze ogen niet voor de risico’s van beleggen en houden bij een deel van onze portefeuilles zeker ook een substantieel gedeelte cash aan. Maar met alle koopkansen die wij zien, zijn we het niet eens met de angsthazerij die de Nederlandse belegger dit jaar lijkt te hebben bevangen.
Lees ook: Commentaar: ongewenst advies