Snurer blikt vooruit: dat smaakt naar meer
De onverwachte uitslag van het Britse referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie dreunde aanvankelijk na op de aandelenmarkten. Maar binnen de week maakte de Londense beurs de verliezen goed, geholpen door de waardedaling van de sterling. De overige Europese aandelenmarkten moesten blijkens de STOXX Europe 600 geduld oefenen tot medio augustus.
Inmiddels is het Britse pond in de nasleep van het referendum weggezakt tot het laagste niveau in 31 jaar, althans tegenover de Amerikaanse dollar. Gemeten in euro’s echter noteert de Britse munt op het laagste niveau sinds oktober 2011; de facto een waardedaling van 7,8 procent. Per saldo houden beleggers in de eurozone 6,3 procent winst over aan de koersstijging op de Engelse beurs. De FTSE 100 steeg weliswaar met 15,2 procent maar die winst moet wel met de koersdaling van de Britse munt worden verrekend.
De correctie voor valutaverschillen is een mes dat aan twee kanten snijdt. Bij een waardedaling van de munt roomt het effect van de wisselkoers de winst af of wordt het verlies verder uitgediept. Bij een waardestijging verzacht het de verliezen of vergroot de winst, zoals het geval is bij de Noorse kroon en de OBX. Maar het zou niet de eerste keer zijn dat na correctie voor eventuele valutaverschillen winst in verlies verandert, zoals bij de Turkse lira en de BIST 100, en vice versa natuurlijk.
Wanneer u een blik werpt op het rendement van de Europese aandelenbeurzen, dan ziet u dat beleggers steeds minder bevreesd zijn voor een Brits vertrek uit de Europese Unie. Londen doet het beter dan Wall Street en het gros van de Europese markten doen het beter dan Londen.
Dat neemt niet weg dat deze week het Britse pond fors daalde op het nieuws dat het Verenigd Koninkrijk in maart 2017 formeel de uittredingsprocedure overeenkomstig artikel 50 zal opstarten. De depreciatie van een valuta heeft allerlei effecten: zo wordt het importeren van goederen duurder, maar aan de andere kant bevordert de goedkopere munt de export.
Het is echter nog te vroeg om te zeggen wat de gevolgen van de Brexit voor de Britse economie zullen zijn. Veel hangt af hoe de onderhandelingen met de Europese Unie verlopen. Geen van de partijen is gebaat bij een vechtscheiding. Dat kost tijd en energie en het gaat ten koste van de economische groei.
Niettemin mag u ervan uitgaan dat de koers van het Britse pond vroeg of laat zal opveren. Wie, wat of welk nieuws hiertoe de voorzet geeft, is van ondergeschikt belang. Dat kunnen de onderhandelingen met Europa zijn, de sterke economische groei in het Verenigd Koninkrijk of anderszins. Het resultaat is hetzelfde: Britse aandelen worden duurder. Als dat samenvalt met stijgende beurskoersen, dan bent u als belegger spekkoper.
Op dit moment laat een voorzichtige schatting van analisten uitschijnen dat de FTSE 100 over een maand of twaalf zo’n 7.250 punten doet. Dat komt neer op een luttele stijging van 3 procent. Als dat gebeurt in een tijdspanne waarbij het Britse pond 10 procent apprecieert, dan realiseert u zowaar 13,3 procent winst.
Als echter de optimisten van dienst het bij het rechte end hebben, dan koerst de Britse hoofdindex over een jaar meer dan 20 procent hoger, in de buurt van 8.500 punten. En al zou die stijging beperkt blijven tot de helft, dan nog blijkt uit de overreactieanalyse dat er voor beleggers op het Europese vasteland 20 procent winst in het vat zit.
Lees ook: Beter Beleggen met Martin Zweig